Поступова евакуація дипломатичного персоналу та їх родин може бути частково пропагандою, частково підготовкою до конфлікту або частково обманом, кажуть українські та американські чиновники. З огляду на непередбачуваність країни-агресора, це зрештою можуть бути одночасно всі три варіанти разом взяті.

Про це з посиланням на власні джерела серед український силовиків та американського уряду повідомляє The New York Times (NYT).

Евакуація розпочалась ще 5 січня 

Як повідомляють журналісти, ще за тиждень до початку інтенсивних дипломатичних зустрічей щодо нарощування російських військ на українському кордоні американські та українські чиновники здалеку спостерігали, як Росія почала спустошувати своє посольство в Києві, українській столиці.

"5 січня 18 осіб — переважно діти та дружини російських дипломатів — сіли в автобуси й вирушили на 15-годинну поїздку додому до Москви", - повідомляють американські журналісти з посиланням на неназваного високопоставленого офіцера українських силових структур. 

Наступними днями повернулось до дому ще близько 30 дипломатів з Києва, а також з російського консульства у Львові. Останнє, як повідомляв «Вголос», розташовано в столиці Галичини незаконно, адже займає територію та будівлі, які не належать уряду РФ.

Дипломатам двох інших консульств Росії за інформацією NYT сказали підготуватися до виїзду з України. водночас журналісти зауважують, що евакуація відбулась навмисне показово, аби про неї знали як українські силовики, так і американські спецслужби. Відтак, на думку частини аналітиків, мова йде про продовження стратегії залякування, яку російські окупанти використовують стосовно України. 

 

Евакуація чи провокація?

Офіційні особи США за даними журналістів були в курсі про скору евакуацію російських дипломатів з України. 

«У нас є інформація, яка вказує на те, що російський уряд готувався до евакуації членів їхніх сімей з посольства Росії в Україні наприкінці грудня та на початку січня», – йдеться у заяві американського чиновника.

Українські чиновники за твердженням NYT також побачили виїзд дипломатичного персоналу країни-агресора. Водночас питання, як саме тлумачити цей крок, залишається відкритим. 

Можливо, вони намагалися продемонструвати те, що Сполучені Штати та їхні західні союзники повинні серйозно поставитися до вимог Кремля про те, щоб Україна ніколи не могла вступити в НАТО, і що війська, ядерну зброю та інше важке озброєння мають бути виведені з колишніх держав Варшавського договору, наприклад Польщі.

Можливо також, що росіяни намагалися вказати, що назріває атака, хоча інших сигналів не було. Насправді нарощування російських військ на українському кордоні збільшується не такою швидкістю, якою очікували представники Пентагону місяць тому.

 

Бути чи не бути вторгненню?

Як стверджують журналісти з посиланням на власні джерела в адміністрації США, американський уряд наразі не володіє точною інформацією, чи чекати нам відкритого вторгнення Росії. Лідера держави-агресора Володимира Путіна вони описують більше як тактика, ніж великого стратега, і вважають, що він постійно зважує безліч різних факторів. Серед них — те, наскільки добре він міг витримати загрозу санкцій проти своїх банків і промисловості, і чи приділяється достатньо уваги його вимогам, щоб Україна припинила орієнтуватися на НАТО.

Водночас джерела NYT в адміністрації стверджують, що надання України оборонного озброєння може слугувати фактором стримування, адже завдяки цьому військова перевага Росії поступово вислизає з рук Путіна.  

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив у зверненні до парламенту в понеділок, що країна почне надавати Україні легке протитанкове оборонне озброєння, адже у  Путіна може виникнути спокуса діяти рано чи пізно

За останніми підрахунками США, зараз на кордоні з Україною знаходяться близько 60 батальйонних тактичних груп, відомих як БТГ, кожна з яких має в середньому 800 солдатів. У поєднанні з іншими місцевими силами росіяни мають близько 77 000 військовослужбовців на кордоні, і ще більше на шляху. 

Інші оцінюють цифру ближче до 100 000 — багато чого залежить від того, як підраховуються різні сили, — але це значно менше, ніж оцінка Пентагону понад місяць тому, що загальна кількість може зрости до 175 000.

Представники американської та європейської розвідки та військових кажуть, що Путін, можливо, чекає, поки земля замерзне, що полегшить перевезення важкої техніки через кордон. Або він може розгортати армію повільно, для дипломатичної переваги, оскільки він чекає письмової відповіді від адміністрації Байдена та НАТО на його вимоги повернути військову позицію НАТО до тієї, що була 15 років тому — набагато далі від кордонів Росії.

Нагадуємо, керівник Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох, посилаючись на дані розвідки, повідомив, Росія може здійснити широкомасштабне вторгнення до України найближчими днями. Так, Солох звернув увагу на те, що Росія й далі стягує війська до кордону з Україною.

У Польщі вважають, що, зважаючи на такі дії Кремля, є велика загроза ймовірного вторгнення Росії в Україну вже найближчими днями.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ