Війна може завершитися навесні 2024 року. Такі прогнози в розмові з «Вголосом» висловив офіцер ЗСУ, магістр державного управління, кавалер ордена Богдана Хмельницького (ІІІ ступеня) Роман Семчишин.

У поняття завершення війни офіцер вкладає вихід українських військ до кордонів України станом на 1991 рік, повернення Криму та створення такої буферної зони з росією на території росії у тисячі, через яку непомітно не перелетить жодна ракета окупантів. А також – отримання контрибуції від держави-агресора.

Чому росія напала на Україну

Роман Семчишин перебуває на передовій з перших днів широкомасштабного вторгнення росії в Україну. (Зараз ми не згадуємо про його воєнний досвід у 2014-2015 роках). І, озираючись на події 24 лютого 2022 року, військовослужбовець зазначає, що росія усіляко намагалася підкорити Україну собі, використовуючи газовий шантаж, підкуп, роз’єднання політичних сил. Коли їм це не вдалося, то окупанти вдалися до розв’язання війни.

«Звичайно,  зараз би вони цього кроку не повторили. Вони не очікували отримати такого прочухана від українців», - каже боєць.

Він нагадує, що останні 15 років в Україні повсякчас звучали тези про рускій мір, єдність, рускоговорящих та інше. Ця пропаганда велася багато років. А у підсумку маємо, що росія у російськомовному Маріуполі вбила понад 50 тисяч мирних мешканців.  

«Ніхто у 21 столітті не вбив стільки російськомовних, скільки вбила росія. І вона їх вбила з гаслом звільнення російськомовних», - нагадує український захисник.

Також, за його словами, росія. За допомогою своєї пропаганди, зуміла прищепити своїм громадянам думку, що вони не є упослідженими жителями упослідженої держави. Навпаки, росіяни вважають, що вони вищі за українців. Вони спробували відчути себе надлюдьми щодо українців.

«Вони сподівалися, що їх в України очікує доріжка як у 2014 році в Криму, коли вони нахабством просто витіснили нас з Криму», - говорить Роман Семчишин.

Проте цього разу українці не подарували нахабство московитам і показали свою лють під час контрнаступальної операції на Харківщині.

Водночас українці залишилися людяними. І дали ворогові втекти, а не понищили їх вщент, хоча така можливість була.

Кати-росіяни та закатовані українці

Після того як ЗСУ викурює окупантів з українських населених пунктів, громадськість вражає кількість закатованих громадян України серед місцевого населення.

Роман Семчишин пояснює дії окупантів тим, що українці всіляко опиралися цим «визволителям».

«Суть їхня така. Це суть ворога та окупанта: залякувати. Це робиться аби сіяти страх. А також тому, що був опір», - пояснює він.

Військовослужбовець зауважив, що росіяни окуповували Україну з заявами, що вони прийшли назавжди. І впевненість їм у цьому давали захоплені Крим та частини Луганської і Донецької областей, де вони вже восьмий рік незаконно панують.

Проте на іншій тимчасово окупованій території, попри те, що знайшлися колаборанти, дуже багато українців не схотіли скоритися.

«Тепер, навіть якщо росії вдасться захопити ще якусь територію, то всі знатимуть, що це – ненадовго», - переконаний боєць.

Що робити з колаборантами

Досі Україна не карала колаборантів. Але, на переконання Романа Семчишина, зараз якраз час за короткий термін випрацювати закони та підзаконні акти, які чітко розділять волонтерів, законослухняних громадян та тих, хто співпрацював з окупантами.

«У законодавстві має бути чітко вказано що робити з тими особами, які співпрацювали з ворогом. Вони, до прикладу, повинні працювати фізично на громадських роботах, пов’язаних з обороноздатністю та відбудовою країни. Вони також повинні нести фінансовий тягар на відбудову нашої економіки. Вони повинні зазнати переслідування за карним кодексом. Когось варто покарати винятково», - перелічує військовослужбовець.

Проте, на його думку, в кожному конкретному випадку треба дії людини окремо. Але – тільки дії.

Так, український офіцер вважає, що особи старшого віку, найчастіше жіночки, які на камеру висловлювали вдячність та раділи окупаційним режимам, також є колаборантами. І на них також повинно розповсюджуватися покарання. До прикладу, такими діями вони вже втратили право обирати владу.

«Українська держава має показати силу та зуби. Не знаходимо ми сили відзначити тих, хто заслужив. То мусимо знайти сили щоби відреагувати на дії, які перешкоджали суверенітету України», - переконаний він.  

Також він не стриже під одну гребінку усіх людей, які залишилися на окупованих територіях та продовжували виконувати свою роботу. Як от, працівників комунальної сфери.

«У нас є приклади, коли люди працювали під окупацією, але потай вели підривну діяльність. Або ж вчитель пояснював російською мовою теорему Піфагора. А поза тим розповідав, що українські військові скоро повернуться, то чи варто вважати такого вчителя колаборантом? Треба зважати на наслідки їхньої діяльності. Тут дуже тонка грань. Я думаю, що не може бути сам факт викладання у школі під час окупації підставою для покарання», - вважає він.

Тому зараз, після визволення окупаційних населених пунктів, поліція, Нацгвардія та СБУ повинні проводити фільтраційні заходи та виявляти як окупантів, які вбралися у цивільне і ховаються, так і тим, хто допомагав.

Читайте також у «Вголосі»: що співають українські бійці на війні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ