Росія намагалась провести на рівні ООН обговорення з імплементації Мінських угод, будучи не посередником, ініціатором конфлікту на сході України.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Facebook.

2 грудня 2020 року була оприлюднена Спільна заява Великої Британії, США та Естонії щодо України.

«Ми рішуче відкидаємо твердження Росії, що вона начебто виступає посередником у внутрішньому конфлікті. РФ є активним учасником підготовки, оснащення й керування збройними формуваннями в районах, що не перебувають під контролем Уряду України, поповнюючи ці проксі-сили військовим персоналом і технікою», – йдеться в оприлюдненій позиції трьох держав.

Ця заява Британії, США й Естонії з’явилася у відповідь на спроби Москви провести 2 грудня інтерактивне засідання РБ ООН за формулою Арріа, куди були запрошені, в тому числі представники окупаційної влади невизнаних, підконтрольних Росії, Л/ДНР.

Використання майданчику ООН для провокації було зірвано: західні країни відмовились від участі в російській ініціативі, а ООН навіть не транслювала подію на офіційних ресурсах, а зустріч була відкритою спробою подати неправдивий та оманливий наратив щодо конфлікту на сході України, підкреслюється в заяві.

Західні країни наголосили, що РФ «ініціювала та продовжує розпалювати» конфлікт, що призвів до понад 13 тис. смертей, жахливих порушень прав людини та погіршення гуманітарної ситуації для цивільного населення.

«Ми повторюємо свою підтримку Мінським домовленостям, а також тверду відданість забезпеченню мирного розв’язання конфлікту з повною повагою до суверенітету й територіальної цілісності України. Ми вітаємо кроки, зроблені українським урядом для прогресу у врегулюванні конфлікту, і закликаємо Росію діяти аналогічним чином», – йдеться в спільній заяві.

Читайте більше міжнародних новин на Вголосі:

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив сподівання, що Україні та Угорщині вдасться вирішити це двостороннє питання, та це ніяким чином не вплине на подальші відносини між Україною та Північноатлантичним Альянсом.

Угорські депутати в Європарламенті назвали обшуки у лідерів угорської громади на Закарпатті “громадянською війною”.

У МЗС анонсували початок нового етапу щодо деокупації українського півострова.

Глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу написав у Twitter, що офіційна Анкара готова підтримати ініціативу України щодо створення міжнародної платформи для деокупації Криму.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ