В дописах на акаунті у Facebook, який найімовірніше належав особі, підозрюваній в розсилці бомб відомим членам Демократичної партії а також публічним діячам США, серед іншого згадувалися російські однодумці та містилися посилання на пропагандистські повідомлення, які відображають погляди Кремля на війну в Сирії.

Про це пише "Голос Америки" з посиланням на The Washington Post.

Підозрюваного 56-річного Сезара Сайока затримали у штаті Флорида, звідки, як встановили слідчі, й були відправлені конверти з вибуховими пристроями. Він мав значну та давню кримінальну історію, а останнім часом публічно позиціонував себе прихильником президента США Дональда Трампа.

Сайок неодноразово згадував про «моїх російських братів» на сторінці у Facebook 2015 року. Після поширення новин про Сайока, Facebook закрив публічний доступ до акаунту. Однак, видання The Washington Post заявляє, що отримало сотні дописів за 2015-2016 рр. від дослідника соціальних медіа при Колумбійському університеті Джонатана Олбрайта, котрий встиг скопіювати дописи перед тим, як Facebook закрив до них доступ.

Як видається, Сайок підтримував кілька акаунтів у Facebook і Twitter, де розміщував багато «селфі» та фото з різних подій. В одному з дописів, вочевидь, пов'язаному зі Сайоком, йдеться: «Брати з Росії родичі великого лідера Puttins сьогодні нас відвідають». Видання вважає, що Puttins може бути неправильно написане «Путіна».

Щонайменше п'ять разів 2015-го — тричі в квітні і по одному разу в червні та жовтні — акаунт у Facebook містив згадки про «моїх російських братів» а також фото Сайока з групою осіб.

До арешту Сайок жив біля Маямі, де мешкає численна російська громада і, можливо, в своїх дописах просто згадував друзів цієї національності, розмірковує видання. В інших випадках Сайок каже про «моїх італійських братів».

Дописи вказують на фіксацію користувача на різних темах, в т. ч. спорт, корінні народи Америки та просування бізнесу Сайока. Однак у квітні 2016 року після того, як він кілька місяців не розміщав дописів у Facebook, тема дописів різко змінилась і була спрямована на звеличення боротьби Сирії проти терористичної організації «Ісламська держава» (ІД).

«Він просто з'являється через чотири місяці і починає невпинно поширювати історії про ІД і терористів, — розповідає Олбрайт. — Поворот є радикальним... Він знайшов ідеї, які його вже не покидали».

Дописи співзвучні з темами російської пропаганди, в яких Росія та сирійські проурядові сили змальовуються позитивно в боротьбі з «терористами», наголошує видання. В США офіційна позиція є критичною до авторитарного режиму Башара Асада.

Нагадаємо, що працівники безпеки перехопили посилки з вибуховими пристроями, надіслані екс-президенту Бараку Обамі та подружжю Клінтон, а офіс телеканалу CNN евакуювали через підозрілий пристрій.

Раніше повідомлялося, що у Білому домі засудили закладення вибухових пристроїв і відправлення підозрілих пакетів екс-президентам США Клінтону й Обамі.

Дональд Трамп, своєю чергою, закликав американський народ до об’єднання.

Також у мережі оприлюднили світлину одного з вибухових пристроїв, які невідомі відправили ряду політиків США.

Водночас, посилки з бомбою надіслали ще одній представниці Демократичної партії США.

ІА "Вголос": НОВИНИ