Пов'язана гравітаційним полем надмасивної чорної дірки в центрі Галактики ( Стрілець A*) група зірок, відома як S-зірки, рухається в шаленому темпі по своїх орбітах. Ці орбіти нещодавно були вивчені для виміру самої чорної діри Sgr A*, і за такий результат вчені здобули Нобелівську премію з фізики.

Але це не означає, що робота була завершена. Тепер група дослідників на чолі з  Райнхардом Гензелем з Інституту позаземної фізики Макса Планка в Німеччині, представила плоди свого останнього погляду у прірву нашого галактичного центру.

Нещодавно зроблені знімки настільки глибокі, що команда визначила нову S-зірку, названу S300, і уточнила оцінки розподілу маси в центрі Галактики, повідомляє сайт Sciencealert.

«Ми хочемо дізнатися більше про чорну дірку в центрі Чумацького Шляху, Стрілець A*», - пояснює Гензель:

«Наскільки вона є масивною? Чи обертається вона? Чи поводяться зірки навколо неї точно так, як ми очікуємо від загальної теорії відносності Ейнштейна? Найкращий спосіб відповісти на ці питання – простежити за зірками на орбітах, близьких до надмасивної чорної діри. І ось ми. продемонструвати, що ми можемо зробити це з більшою точністю, ніж будь-коли раніше».

Чорні діри, навіть надмасивні гіганти на зразок Sgr A*, не видимі для нас безпосередньо, навіть коли вони активні.

Сама чорна діра екранована за горизонтом подій, відстанню від чорної діри, на якій навіть найвища швидкість у Всесвіті, швидкість світла у вакуумі, недостатня для досягнення швидкості втікання з надзвичайно потужного гравітаційного поля.

Це означає, що випромінювання, яке ми можемо виявити в даний час, не виникає, а це по суті означає, що чорна діра невидима. Але об'єкти, що обертаються поза горизонтом подій, і вказують на присутність чорної дірки, можуть допомогти виміряти її характеристики.

«Стеження за зірками на близьких орбітах навколо Стрільця A* дозволяє нам точно досліджувати гравітаційне поле навколо найближчої до Землі масивної чорної діри, перевірити загальну теорію відносності та визначити властивості чорної діри», - сказав Гензель.

Дослідження команди було опубліковано у двох статтях журналу Astronomy & Astrophysics. Їх можна знайти тут .

Як повідомляв «Вголос», група дослідників з Німеччини, Франції та Великобританії виявила довгу тонку нитку щільного газу, що з'єднує два спіральні рукави галактики Чумацький Шлях.

ІА "Вголос": НОВИНИ