Майбутня зустріч президента США Джо Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним, яка має відбутися 16 червня у Женеві, імовірно надасть лише певну передбачуваність у нестабільних відносинах між кранами.

Відомо, вони погіршились через участь російських військ у бойових діях на Донбасі, кібератак російських хакерів на мережі США та інциденту з авіалайнером над Білоруссю.

Так, сайт НТА зібрав думки різних американських ЗМІ щодо майбутньої зустрічі Байдена та Путіна.

Як пише AP News, очікується, що на порядку денному буде обговорення російських дій в Україні, вимушену посадку лайнера у Мінську із опозиційним журналістом Романом  Протасевичем на борту. Також темою обговорення можуть стати заходи щодо припинення пандемії коронавірусу  у світі.

Відомо, що Білий дім ставить низькі очікування щодо зустрічі. Прогнозують, що, радше за все вона “не призведе до якихось серйозних проривів”.

Водночас зазначається, що зустріч у Швейцарії – це збільшення шансів для обох сторін, щоб безпосередньо озвучити всі суперечливі питання та спробувати виявити дотичні інтереси в майбутньому. Важливе значення на порядку денному матимуть переговори з питань контролю ядерної зброї.

Росія та США мають суперечності в багатьох моментах  – від кібербезпеки до війни Росії з Україною, – зазначає Politico.

«Очікується, що на саміті обговорять нову напружену ситуацію шодо Білорусі. Білоруський диктатор Олександр Лукашенко – союзник Путіна, який стикається з опором своєму правлінню. На вихідних уряд Лукашенка звинуватили в тому, що він посадив цивільний авіалайнер, який подорожував над повітряним простором своєї країни, щоб заарештувати журналіста-дисидента, який перебував на борту. Цей акт викликав осуд з боку США та багатьох європейських лідерів», – пише видання.

За даними BBC, прессекретар Білого дому Джен Псакі заявила, що на саміті буде розглянуто “повний спектр нагальних питань”, оскільки США прагнуть “відновити передбачуваність і стабільність” своїх відносин з Росією.

«Короткий перелік тем включає контроль над озброєннями, зміну клімату, участь російських військових в Україні, кібератаки Росії, включаючи атаку SolarWinds 2020 року на уряд США та приватні комп’ютерні мережі. Також спробу отруєння та ув’язнення російського дисидента Олексія Навального», – повідомляє BBC.

Нагадаємо, що вчора, 25 травня, Білий дім озвучив дату і місце зустрічі президента США Джо Байдена та президента Росії Володимир Путін. Вона запланована на 16 червня у Женеві.

ІА "Вголос": НОВИНИ