Ось уже майже 10 років поспіль у країнах Європейського Союзу та країнах-сусідах святкують День Європейської Співпраці. Про це «Вголосу» повідомили організатори проєкту.

Ідея цього європейського свята, що відзначається 21 вересня - показати, як завдяки співпраці у рамках проєктів ЄС вдається досягти позитивних змін у різних сферах життя.

Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна, що діє на прикордонні трьох країн, також щороку долучається до святкування. Формат святкування – вже традиційний конкурс для шкіл, започаткований у 2013 р. У цьому році захід відбувався 22-25 вересня одночасно у Львові, Бресті (Білорусь) та Томашуві Любельському (Польща); у ньому взяли участь 24 шкільні команди з прикордонних регіонів трьох країн. 

- Наша Програма фінансує серйозні, «дорослі» проєкти, спрямовані на збереження та промоцію культурної та природної спадщини, підвищення безпеки, покращення медичних та соціальних послуг, модернізацію інфраструктури кордонів. Щоб одержати фінансування, проєктна заявка повинна перемогти у нелегкому конкурсі. Ми хотіли зробити щось подібне для дітей-підлітків, щоб допомогти їм відкрити кордони для себе, подарувати досвід співпраці, спілкування з однолітками з інших країн. Під час нашого конкурсу шкільні команди виконують різноманітні творчі та інтелектуальні завдання і найкращі виходять у фінал. На фінальний захід збирається понад 100 дітей з трьох країн. Всі вони – переможці, а їхні головні призи - можливість познайомитися з дітьми з інших країн, разом грати і творити, спільно працювати над вирішенням завдань і долати перешкоди. А у цьому й полягає основна сутність наших проектів. – розповідає Ольга Парасоцька, голова Представництва Програми у Львові.

Наша Програма рясніє різноманіттям проєктів - по обидва боки кордону ремонтують дороги, реставрують історичні будівлі, закуповують медичне обладнання, організовують фестивалі та виставки. Також і діти з трьох країн мають нагоду ознайомитись із цікавою кольоровою палітрою тренінгів, ігор і творчих завдань. Цьогорічний захід був присвячений спілкуванню понад кордонами. Учасники опановували навички, пов’язані з комунікацією: це і міжособистісне спілкування, і навички самопрезентації та робота на камеру, і основи журналістики, і створення сильного візуального меседжу через графічний дизайн, і створення та виконання репу. 

- Для нас завжди було важливо зібрати разом дітей з трьох країн. Через перешкоди, пов’язані з пандемією, у цьому році було вирішено провести три дзеркальних заходи, які відбуваються одночасно у різних країнах. Тому ми вирішили «озброїти» дітей такими інструментами, які допоможуть бути побаченими і почутими незважаючи на перешкоди, - розповідає Олена Зубрицька, старший експерт Представництва. 

Учасники з трьох країн також мали нагоду зустрітися під час спільних онлайн заходів. Одним з таких заходів була гра-вікторина, присвячена історії і сучасності прикордонного краю. Команди з трьох країн виборювали перемогу у напруженій боротьбі, сповненій бурхливих емоцій. В останній вечір заходу всі учасники презентували результати роботи в проєктних групах. Так, українські команди представили репортажі з проєктів OilCradle та Lukasiewicz, що реалізуються у Бориславі, набори стікерів на тему дбайливого ставлення до тварин для проєкту CBC4animals та виконання репу на тему спілкування понад кордонами. Захід завершився врученням сертифікатів та нагородженням учасників.

- Це були незабутні дні, протягом яких ми завели нові знайомства та здобули корисні навички. Ми вдячні за яскраві враження і віримо, що так було у всіх трьох країнах, - ділиться емоціями Вікторія Кухарська, одна з учасниць заходу.

Оголошення наступного конкурсу – вже у березні наступного року. 

Більше інформації про Програму www.pbu2020.eu та www.facebook.com/PBU2020 

«Вголос» писав,

що торік учасники цього проекту висадили у Карпатах дерева 

ІА "Вголос": НОВИНИ