6 серпня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон №2351, який посилює відповідальність за жорстке поводження з тваринами, а також відповідальність їх власників. Від сьогодні він набрав чинності, а вступить у дію через 3 місяці. Які зміни несе новий закон для всіх - від власників собак до рестораторів та готельєрів? Про це у матеріалі «Вголос».

Законопроєкт №2351 зареєстрували ще в жовтні 2019-го року. Після успішного голосування в першому читанні він не був прийнятий остаточно в серпні 2020-го року та скерований на доопрацювання з правками. 15 липня 2021 року Верховна Рада таки ухвалила закон. Проголосувало «За»  285 депутатів. 

Що передбачає законопроєкт?

Закон прямо забороняє вбивства тварин для регулювання їхньої чисельності (шляхом отруювання, евтаназії тощо). Крім того, заборонені знущання чи жорстоке поводження з домашніми й бездомними тваринами (приміром, негуманне дресування чи дарування тварин як призи). Окремим пунктом заборонено жебрацтво з використанням будь-яких тварин.  

За порушення положень закону передбачені чималі штрафи. Максимально встановлений розмір стягнення за статтею 89 Адміністративного кодексу відтепер становить 500 неоподаткованих мінімум громадян (18 055 грн станом на 07.08.2021). 

Реклама без тварин 

Серед правових «новинок» нового законопроєкту - регулювання використання тварин у рекламі та сфері послуг. 

Закон забороняє
використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, а також  для фотосесій. Виняток становлять  зоопарки, дельфінарії та цирки). Крім того, заборонено утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах або вдома.

Нові штрафи за собачі «подарунки» на вулиці

Новий закон встановлює чіткі санкції за неприбирання власниками тварин екскрементів за своїми улюбленцями. За це передбачено попередження або штраф у сумі від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів громадян (до 722 грн).

Вигулювання собак у громадських місцях бех повідків та намордників також заборонено. У разі, якщо дії тварини в такій ситуації завдали шкоду чужому майну чи здоров'ю, її конфіскують. Штраф для власника може сягати до 200 неоподаткованих мінімумів ( 7222 грн). 

Кримінальна відповідальність за пропаганду жорсткості 

Закон вводить відповідальності за контрабанду рідкісних видів тварин чи рослин. 

Окремо він змінює статті кримінального кодексу щодо жорстокого поводження з тваринами. Дії, що спричинили каліцтво чи загибель хребетної тварини, або ж пропаганда жорсткого поводження з ними як найсуворішу санкцію тягнуть позбавлення волі на строк від 2 до 3 років. У випадку, якщо такі дії вчинено в присутності неповнолітнього, термін збільшується - від 3 до 5 років. В будь-якому випадку тварина за таке порушення буде конфіскована. 

Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягти до адміністративної, а з 16 років — до кримінальної відповідальності. Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника позбавлятимуть прав на утримування тварин на п'ять років.

Хто контролюватиме виконання закону

Відповідальною за дотримання вимог закону щодо захисту тварин від негуманного поводження буде Національна поліція.

ІА "Вголос": НОВИНИ