Мовна інспекція в Естонії з`явилася в 1991 році. Фактично це сталося ще перед проголошенням незалежності Естонії. Перший Закон про мову був прийнятий ще раніше – у 1989 році, тобто ще за часів радянської Естонії.

Про це у інтерв'ю «Радіо Свобода» розказав директор мовної інспекції Естонії Ільмар Томуск.

«Ми захищаємо права тих людей, котрі розмовляють естонською мовою. Тобто людина, котра розмовляє естонською, всюди має право вимагати щоб з нею спілкувалися естонською – в міністерстві, магазинах, дитячих садках і так далі . На вулиці, в громадських місцях, там де є якісь написи чи назви магазинів, чи реклама , все має бути естонською мовою. Це не означає що ми забороняємо іншу мову. Але естонська мова має бути всюди, а інша мова може бути. Звичайно, ми маємо проблеми. Наприклад, в магазинах не всі продавці вміють розмовляти естонською. Наші інспектори їх перевіряють і роблять приписи, вимагаємо знання мови. Іноді штрафуємо», - розповів Ільмар Томуск.

Мовний інспектор розповів, як у них штрафують порушників мовного закону.

«Можемо оштрафувати і продавця і магазин. Але якщо, скажімо у магазині багато продавців не розмовляють державною мовою, тоді оштрафуємо магазин. У нас є такі магазини. Штрафи невисокі. Незнання мови — це ж не кримінальне порушення. Це незначне порушення. Найбільший штраф , який ми виписали — 640 євро. Для людини це багато, але для організації — ні. Як би це дивно не звучало, ми маємо випадки, коли директори російськомовних шкіл не знають естонської мови. І такий штраф також був виписаний кільком директорам шкіл», - наголосив чиновник.

На рік у Естонії виписують до 200 штрафів за незнання мови.

«На рік ми виписуємо до 200 штрафів по всій країні. Розмір середнього штрафу становить 60-70 євро. Це може й не багато, але якщо зарплата, скажімо, 600-700 євро, тоді це велика сума. І повірте, штрафи мотивують. Однак ми штрафуємо не одразу. Спочатку ми робимо припис, де даємо людині час на вивчення мови — один рік. Через рік ми знову перевіряємо, якщо людина все ще не знає мови , тоді ми будемо штрафувати. Хоча раніше інспекція штрафувала одразу, однак згодом ми змінили це правило і зараз ми бачимо що така система покарань та заохочень себе виправдовує», - додав він.

Нагадаємо, у Києві чиновник через вимогу розмовляти українською “послав” активіста в АТО.

Раніше працівниця банку відмовилася спілкуватися з відвідувачем українською мовою.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ