Двом бігунам, яким стало зле під час півмарафону у Львові, що відбувся 27 червня, першу допомогу надавали члени громадської організації «Мотодопомога».

Про це «Вголосу» повідомив голова організації Денис Єфімов.

За його словами, волонтери «Мотодопомоги» супроводжували забіг на всій дистанції у 21 км. Адже біда може трапитися будь-де. Вона і сталася.

«Наші волонтери стояли майже коло фінішу і побачили, що марафонець впав. Вони відразу побігли до нього та з перших секунд розпочали реанімаційні заходи. Потім до них долучилася Мальтійська служба допомоги й медики зі «швидкої», - каже Денис Єфімов.
На жаль, медики з невідкладної допомоги констатували смерть.

Натомість іншого бігуна цього ж марафону вдалося врятувати. Три хвилини реагувальники з «Мотодопомоги» виривали чоловіка з рук смерті. І їм це вдалося.

Байкери-помічники

Власне, супроводжування спортивних масових заходів - один з видів діяльності «Мотодопомоги». Але зароджувалась вона з ідеї допомагати водіям мотоциклів, які потрапили в ДТП.

Чотири роки тому Денис Єфімов почав їздити на мотоциклі. Часто падав, адже всі, хто вчиться кататися на мотоциклі – падають. І помітив тенденцію: коли він з мотоциклом безпорадно лежить на дорозі, наче черепаха на панцирі, то мало хто поспішає йому допомогти. Натомість дуже багато хто просто стоїть і знімає відео, аби запостити у соцмережі. Але якщо хтось і схоче допомогти, то не знає як це робити. Не всі володіють навичками першої домедичної допомоги.

То ж чоловік почав шукати однодумців на мотоциклах, аби об'єднатися і допомагати один одному. У фейсбуці натрапив на пост, в якому запрошували зустрітися мотоциклістів, яких так само турбує травматизм на дорогах і які готові допомагати. Ішов 2018 рік.

«Я прийшов на цю зустріч, подивився і зрозумів, що є люди, які хочуть допомогти, але не знають, що роботи. Всі вони були або свідками ДТП, або ж постраждалими, які не отримали допомоги», - згадує він.
Мотоциклісти створили спільний чат у вайбері (зараз там уже є близько 300 активних учасників), брали інформацію з «Варти-1». А нині «Мотодопомога» під’єднана до інформаційного каналу медицини катастроф у Львівській області. Саме з них і черпають інформацію, де і що трапилося, та чи потрібна їхня допомога.

І, якщо на початках планувалося, що допомагатимуть виключно мотоциклістам, то зараз долучаються чи не до всіх ДТП у Львові. Але побратимам по мотоциклу – особлива увага. Їм не тільки нададуть домедичну допомогу, але й подбають про евакуацію транспортного засобу, його ремонт, про юридичну допомогу, лікування та реабілітацію потерпілого.

«Минулого року на Страсну п’ятницю я приїхав до батьків. І побачив повідомлення, що недалеко від їхнього помешкання сталося ДТП за участю мотоцикліста. Я приїхав туди оперативно, ще не було ані «швидкої», ані «поліції», надав допомогу та передав його «швидкій», - розповідає керівник організації.
А далі спілкування потерпілого та рятувальника продовжилося у лікарні. Денис Єфімов працює лікарем-травматологом у лікарні швидкої допомоги у Львові. Він оперував хлопця. І тоді постраждалий мотоцикліст почав цікавитися хто ці люди на мотоциклах, які так швидко прибули на ДТП, чому вони його відвідують у лікарні, де його транспортний засіб і що робити далі. Після цього хлопець почав допомагати «Мотодопомозі». І таких випадків у громадській організації є безліч.

Як новачки проходять бойове хрещення

Але виїхати на допомогу тільки мотоциклісту і проігнорувати інших постраждалих у ДТП буде неправильно. Тому дуже швидко «Мотодопомога» долучилася й до інших випадків.

Виявилося, що мотоцикліст добирається до постраждалого набагато швидше, ніж «невідкладна» допомога. І допоки медики доїдуть через львівські корки, реагувальники «Мотодопомоги» вже проведуть необхідні, часто реанімаційні заходи та врятують людині життя.

Наголосимо, що всі реагувальники «Мотодопомоги» - волонтери та працюють тут у вільний від роботи час. А вільний час – це вихідні та святкові дні. За статистикою, саме в ці дні трапляється найбільше дорожньо-транспортних пригод. Звичайній людині у свій вихідний хочеться повалятися на дивані чи десь на природі посмажити шашличок. Байкерам теж хочеться відпочити. Але хтось повинен допомогти.

Цікаво, що з 27 осіб, які тут працюють, всього шестеро – медики. Інші надавати домедичну допомогу вчилися уже на спеціалізованих курсах «Мотодопомоги». Вчилися добре і ретельно. Адже, аби тобі дозволили виїхати на дорогу у жилетці з поміткою «Мотодопомога», потрібно вчитися щонайменше пів року. А потім увесь час поглиблювати свої знання.

«Спочатку ми вивчаємо теоретичну частину. Потім відпрацьовуємо на манекенах. Потім – один на одному. Моделюємо різні ситуації, обливаємо один одного штучною кров’ю, імітуємо переломи, крики, емоції, звуки», - пояснює Денис Єфімов як навчають надавати допомогу.
Але, як помітив голова громадської організації, новачки завжди потрапляють на найважчі випадки. Мабуть, так проходять бойове хрещення.
«Минулого року на проспекті Червоної Калини водієві авто стало зле, сталася зупинка серця і він врізався в стовп. Першим на місце події прибув наш новачок та розпочав серцево-легеневу реанімацію. Це був складний випадок. Якби він не зробив цього, то людина померла б», - згадує лікар.

Всі реагувальники мають позивні, за якими їх впізнають у мотоспільноті. Так, Дениса називають «Кракін». Назвали його так друзі, звернувши увагу на його деяку незграбність у побуті.

«Він схожий зовні на вікінга: у нього борода, довге волосся і він здоровенний. Позивний Сімба -  скорочення з прізвища. Танос схожий на героя фільму», - привідкриває таємниці голова організації.

Дівчат на байках стає все більше

Якщо ви думаєте, що на мотоциклах їздять тільки чоловіки, то помиляєтеся. У «Мотодопомозі» є навіть три дівчини, які виїжджають на виклики з ДТП. Одна з них медик, яка пройшла війну. Дві інші медичної освіти не мають, але є дуже професійними реагувальниками. Вони вміють все: і контраварійно керувати мотоциклом, і правильно спілкуватися з екстреними службами, і надати юридичну та домедичну допомогу на місці події. Їх можна випустити в будь-яку найскладнішу ситуацію.

Звісно, коли на допомогу приїжджають такі дівчата, то у всіх навколо стається шок.

«На дівчат на байках і так реагують зі здивуванням. А якщо це дівчина на байку та ще й у жилетці «Мотодопомоги», то у людей стають очі квадратними. Бо такого вони ще не бачили», - каже Денис Єфімов.
Водночас він зазначає, що дедалі більше дівчат пересідає на мотоцикли. Так, у мотошколах Львова більше частина учнів – це жінки. Вони акуратні, делікатні та наполегливі.

Додамо, що вся ця домедична мотодопомога тримається на благодійниках. Саме благодійники надають організації всі необхідні засоби для навчання, як от різноманітні манекени, а також  медичні засоби, що їх реагувальники не шкодують застосовувати під час допомоги потерпілому.

ІА "Вголос": НОВИНИ