Після обрання Порошенка президентом, ще в червні минулого року автор зробив прогноз щодо геополітичних сценаріїв, у яких Петру Олексієвичу доведеться керувати державою під дахом «старших пацанів»:

«Оскільки ми, як об'єкт геополітичних інтересів та домовленостей, вкупі з Президентом, опинилися в епіцентрі чергового переформатування світу – потрібно бути готовими до двох сценаріїв.

Перший – компроміс. Можна ще вважати його паузою. Це означає що єдиного бачення у геополітичних гравців немає і вони насправді не впевнені у контролі над процесами, що сьогодні відбуваються. Тому активних дій не буде. Натомість триватиме хронічна нестабільність з локальними, підконтрольними конфліктами та утворенням нових вибухонебезпечних зон керованого хаосу. Існування таких зон ставитиме держави, інтереси яких у цих регіонах перетинаються, у подальшу залежність від світових фінансових структур та транснаціональних корпорацій.

Цей формат передбачає протистояння та подальше послаблення основних держав та їх союзів – США, ЄС, Великобританії, БРІКС та інших постійних і ситуативних міждержавних конфігурацій. Це непоганий спосіб утримати від краху фінансову піраміду, та перетворити віртуальні гроші на реальні активи.
Другий – переформатування, або швидке занурення світу у мережу локальних воєн та конфліктів, з перспективою третьої світової. Цей новий формат передбачає формування легітимного наддержавного світового уряду, добровільно-примусову передачу йому владних повноважень та тотального контролю над суспільством. Відбудеться це під благородними гаслами уникнення/припинення Третьої світової війни та боротьби з криміналом.
Цей варіант одразу нівелює всі проблеми зі фінансовою пірамідою, створюючи прототип нео-радянського союзу у світовому масштабі...
Перший сюжет, у короткій перспективі, може співпасти з очікуваннями прихильників Порошенка, але може й призвести до Третього Майдану у форматі громадянської війни (https://vgolos.com.ua/blogs/tretiy_maydan_146628.html).
Другий – зробить з нього диктатора-маріонетку, з ймовірним швидким і безславним кінцем».
(https://vgolos.com.ua/blogs/poroshenko_misiya_nezdiysnena_147725.html)
На разі ми знаходимося на сюжетній лінії першого сценарію, хоча слова Папи про те, що Третя світова вже почалася, не можна вважати просто алегорією...
У вересні минулого року автор написав  до Президента відкритого листа, в якому застеріг від фатального для нього та країни сюжету. Саме того сюжету, в який його сьогодні скерували зовнішні куратори:
«Тепер наведу ОСНОВНУ ПРИЧИНУ, по якій Ви наближаєте кінець існуючої держави Україна, та свій власний:
«В умовах воєнного стану забороняються: зміна Конституції України; зміна Конституції Автономної Республіки Крим; проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування».
https://vgolos.com.ua/blogs/vidkrytyy_lyst_do_prezydenta_158380.html
У цьому ж листі написав:
Шановний Петре Олексієвичу, не потрібно міняти Конституцію, її потрібно ВИКОНУВАТИ! Тим паче, Боже Вас упаси знищувати «територіальні громади» під виглядом гройсманівської децентралізації!
https://vgolos.com.ua/blogs/konstytutsiya_vid_poroshenka_148793.html
Ну і щоби краще зрозуміти наведені нижче поради, варто переглянути ті загрози, котрі автор визначив для Петра Олексієвича після виборів:
https://vgolos.com.ua/blogs/poroshenko__pyat_ko_146379.html
Тепер, на кінець, самі поради:
1. Візьміть паузу, поки «старші пацани» зайняті своїми «розборками». Будь-яка пауза Вам життєво необхідна. Ваш стан нагадує «амок», геніально змальований Стефаном Цвейгом в одноіменному творі:
«... Одержимий амоком вискакує з дому на вулицю і біжить, біжить... Не чуючи, не бачачи... поки його не пристрелять, як скаженого пса, або сам він не звалиться на землю». Так і Ви сьогодні біжите, поспішаєте все встигнути сторгуватися з зовнішніми та внутрішніми гравцями, наростити свій капітал, втримати владу, виконати домовленості і ... множите свої помилки. Не вибігайте з дому. Передихніть.
2. Перейдіть з дзю-до на айкідо, не йдіть у силове протистояння. Усвідомлено реагуйте на виклики, використовуючи енергію ваших спаринг-партнерів один проти одного. Інакше будь-хто з них проведе вам больовий прийом у найнесподіваніший момент. На геополітичниму татамі не поєдинок, а «купа мала» і  хто Вам зламає кінцівку, чи скрутить шию не прорахуєте. Так, найкраще взагалі зійти з татамі, але...
3. Перейдемо до шахової термінології. Ви знаходитеся у положенні цукцвангу – кожен Ваш хід веде до погіршення ситуації. В який спосіб буде поставлений мат – не має значення. Кеннеді, Мілошевичу, Каддафі – всім їм було поставлено мат, коли вони почали грати «свою» гру. Виглядає безнадійно, але це не так – згребти з дошки фігури та огріти нею противника по голові, потрібно до оголошення мату. Це дасть шанс – поки шум, скандал, вердикт суддів та натовп бажаючих натовкти вам пику, можна «злиняти».
4. Тепер без асоціацій та алегорій. У вже згаданому відкритому листі рецепт був наведений у першому абзаці: «... єдина Ваша опора це народ». Ця фраза є банальною лише на перший погляд. Народ, як обдурений Вашими невиконаними обіцянками електорат, як юрба – це та фігура, котрою Вам можуть поставити мат. Як Каддафі. Мабуть Ви не знаєте, Каддафі, задовго до експортованої в Лівію революції, написав дивне оповідання-притчу «Втеча в пекло». Ось які там є слова:
«Який жорстокий буває народ, коли повстає, – руйнівний потік, що все зносить на своєму шляху... тиранія мас – найсуворіша тиранія, бо хто може протистояти ... сліпій непереможній силі?.. Коли маси щасливі, то бувають такими лагідними і носять своїх синів на руках. Так вони носили Ганнібала, Барклая, Савонаролу, Дантона, Робесп'єра, Муссоліні та Ніксона, але якими жорстокими вони стають у гніві! Вони отруїли Ганнібала, спалили Савонаролу, відправили Дантона на гільйотину. Робесп'єра згубила його улюблена наречена, народ волочив вулицями труп Муссоліні і плював у лице Ніксону, котрий назавжди покидав Білий дім, а за кілька років перед тим аплодував його приходу туди!»
Петре Олексієвичу, обіпріться на народ, не як на юрбу, а як на суб'єкт внутрішньої та зовнішньої політики!
5. Не змінюйте Конституцію. Змінивши її – Ви об'єктивно залишитеся без єдиного реального союзника. Це той, хто стане з Вами пліч-о-пліч на татамі, або допоможе з нього зійти, той, хто подасть човен, щоби Ви, як Остап Бендер, встигли покинути майбутні «Нью-Васюки» після сеансу одночасної гри з сильнішими суперниками. Ваш союзник – не лохоелекторальне стадо, котре як обрало Вас, ототожнивши з миром та процвітанням, так і розтопче, а структурований у територіальні громади народ. Так, пане Президенте, саме у територіальні громади, котрі Ви хочете знищити на догоду кураторам із сутінкового закулісся. Використайте принцип айкідо – енергію радикальної самонемочі, яка не дасть, заради свого передвиборчого піару, змінити Конституцію... Деталі тут розписувати не буду, це вже консультація, а консультація безкоштовна – не ціниться (смайлик).
6. Не бійтеся призупинення зовнішнього фінансування. Чергова хвиля так званої «кризи» може перетворитися і в цунамі. Навіщо Вам туди пірнати? Голодний та озброєний народ, який має до Вас занадто багато запитань, це те, що Вас нині дуже турбує, м'ягко кажучи. А страхи матеріалізуються, згадайте оповідання Каддафі він загинув від того, чого боявся...
Припинити розкрадання бюджету, та запустити кошти через державні банки в реальні сектори економіки, збалансувавши експорт та імпорт – навіть цього буде достатньо щоби обійтися без чергової «дози» від МВФ. Швидке спрощення опадаткування, преференції внутрішньому виробнику та альтернативній енергетиці, переорієнтація аграрного сектору на фермерські господарства... Не мені Вам розповідати – Україна самодостатня, тому всі фінансові «кризи» може витримувати як козацька чайка семибальний шторм, а більші фінансові хвилі взагалі все зметуть і тоді перезавантаження буде повним...
Зрештою, боїтеся негативної реакції Ваших «партнерів» – блефуйте. Це вже з покеру – ця гра найбільше відповідає міжнародній політиці і перемогти можете з будь-якою картою на флопі. Блефуйте, і МВФ, чи хтось інший, самі попросять Вас узяти гроші. Згадайте Грецію.
7. Диктатура, у яку Ви сповзаєте, має зворотню сторону – повстання, на яке народ вже давно має право. Ви це прекрасно розумієте. Ваші опоненти теж. Введення «воєнного стану» нічого принципово не змінить, якщо він не буде елементом стратегії – консервацією ситуаціі, тією ж паузою... Більше того, запровадивши воєнний стан без впровадження в життя інших стратегічних елементів – самі себе заженете в пастку і роль офірного цапа Вам забезпечена. Тим паче, заміну Вам в особі сонцесяйного мера вже виростили і місцеві вибори Ви вже програли. Навіть без одіозного прем'єра з його командою псевдо-камікадзе. Щодо останнього – чудовий цап відбувайло. А камікадзе – достойна (само)пожертва за вкрадені в народу мільйони... Це так, до слова.
Отже, Ваше Дао – це баланс між жорсткими заходами та відродженням народовладдям. Це те Дао, про яке писав ще Сунь Цзи - запорука перемоги у війні. І це остання порада - слідуйте цим шляхом...
P.S. Мені все одно – прочитає цей текст Президент, чи ні. Це його проблеми.
Пишу це лише тому, щоби згодом себе не картати – міг же ж попередити, а промовчав. Але мені зовсім не все одно, до чого доведуть країну його подальші помилки, помилки вміло ініційовані як ворогами, так і «друзями».

ІА "Вголос": НОВИНИ