Вперше за тривалий час чільне місце в рейтингу партій посіла «Європейська Солідарність», обійшовши «Слугу народу».

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Так, у таблиці  (див. нижче) наводиться рейтинг партій на виборах до Верховної Ради України, якби у виборах брали участь зазначені партії.

Відносно найвищу підтримку мають чотири партії: «Європейська солідарність» (13,9% серед усіх респондентів і 15,7% серед тих, хто визначився з вибором), «Слуга народу» (відповідно, 13,7% і 15.5%), «Батьківщина» (12% і 13,6%) та «ОПЗЖ» (11,5% і 13%).

Далі йдуть «Сила і честь» (7,6% і 8,6%), «Наші» (5% і 5,7%), РПЛ (4,9% і 5,6%), «Українська стратегія Гройсмана» (4,9% і 5,6%). Партія «Свобода» має 3,9% і 4,4%. У інших партій – нижча підтримка.

Варто зазначити, що за формальними ознаками рейтинги політичних сил у групі лідерів відрізняються в межах статистичної похибки. 

Водночас серед чотирьох парламентських партій найбільше респондентів головною опозицією до влади називали «ЄС» (27,2%) і «ОПЗЖ» (24,3%). Ще 17,5% назвали «Батьківщину». Партію «Голос» назвали 4,4%.  

Упродовж 15-18 жовтня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1200 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). 

Як ми повідомляли, президент Володимир Зеленський назав «хайпом» заяву телеведучої ток-шоу «Зворотний відлік» на громадському телеканалі «UA: Перший» Мирослави Барчук щодо контролю з боку Офісу президента присутності на ефірах нардепів від фракції «Слуга народу» й тиску на журналістів.

ІА "Вголос": НОВИНИ