Щороку 9 лютого святкують Міжнародний день піци. Поціновувачі італійської страви готують цього дня улюблені її варіанти.

З історії страви

Достеменно не відомо, який народ винайшов піцу. На роль першовідкривачів цієї страви претендують римляни, греки, фінікійці та ін. Згідно зі згадками, що зустрічаються в історичних джерелах, перські воїни ще в V столітті до нашої ери готували коржі з фініками і сиром, якими харчувалися під час походів.

Протягом довгого часу піца вважалася їжею для бідняків. У 18 столітті почали з’являтися перші піцерії, які були дуже схожі на сучасні заклади – такі ж столи для приготування піци, різні начинки і приправи, столики для відвідувачів, також можна було замовити піцу на винос. 

У 1772 році, прогулюючись інкогніто по Неаполю, правлячий в той час король Фердинанд I, зайшов, зголоднівши, у відому в той час піцерію Антоніо Тести. Йому так сподобалося ситна, смачнастрава з різноманітними начинками, що він мав намір впровадити її в меню королівської кухні. Але королева рішуче відмовилась вживати їжу бідняків і спроба закінчилася провалом.

Через століття піца таки стала королівською стравою. У 1889 році Неаполь відвідав король Умберто I. Разом з ним була і Маргарита Савойська. Гурманів зацікавила місцева кухня. Звісно, вони не змогли залишити без уваги піцу. Щоб приготувати страву для шляхетних вельмож, був запрошений знаменитий піцайоло Рафаель Еспозіто. Він приніс до двору три виготовлені піци, які нині носять назву «Чотири сезони» , «Маринара» та виконана у кольоровій гаммі прапору Італії «Маргарита» – червоні помідори, біла моцарелла, зелений базилік.

Свою найбільшу популярність піца отримала після Другої світової війни. В кожній країні існують свої традиційні варіанти начинки, а сама італійська страва налічує близько 1000 різних рецептів.

Сьогодні в Італії, де піца шанується як національна страва, діє Закон про піцу, що суворо регламентує як склад справжньої італійської піци, так і весь процес її приготування аж до того, де мають виростати інгредієнти та вироблятися сир, як має готуватися тісто і за якої температури і яким чином ця страва має готуватися.

Як зробити тісто на піцу

Пропорції розраховані на одну піцу розмірами 30х40 см. Тобто, як на одне велике деко.

Інгредієнти:

  • 100 мл. теплої води
  • 200 г. муки
  • 5-6 г. сухих дріжджів (або 15 г. живих)
  • 2 ч.л. цукру
  • 1 ч.л. солі
  • 3 ст.л. олії (можна будь-яку)

Спосіб приготування:

  1. Дріжджове тісто на піцу робиться дуже легко. У зручну для вимішування ємність висипаємо дріжджі та перемішайте. Якщо ви узяли живі, то руками розведіть їх у воді.
  2. Всипаємо цукор та сіль. Теж перемішуємо.
  3. Обережно вмішуємо муку. Спершу це можна робити вилкою, як стане тяжко, починайте руками.
  4. Коли ледь замісили додаємо 2 ст. л. олії і ніби вмішуємо її у тісто.
  5. У якийсь момент тісто стане липнути до рук (приблизно через 5-7 хв. вимішування), тому ви додаєте ще 1 ст. л. олії, щоб не прилипало до рук.
  6. Загально у вас має вимішуватись тісто не більше ніж 10 хв.
  7. Згортаємо тісто у колобок. Накриваємо або рушником, або харчовою плівкою, при цьому зробіть у ній отвори для виходу повітря.
  8. Ставимо тістоу тепле місце на 30 хв.
  9. Коли час закінчиться, дріжджове тісто має піднятись у два рази, мати гладеньку шапочку та пружинити, якщо легенько надавити пальцем – це означає, що воно готове.
  10. На присипаний мукою стіл необхідно викласти та розкатати скалкою тонке тісто на 3-4 мм.
  11. залишити тісто відпочити в розкатаному стані на 5 хв. перед цим зробивши бортики.
  12. Готове тісто на піцу змащуємо соусом та додаємо улюблену начинку.
  13. Випікати домашню піцу бажано при 180°С від 20 до 40 хв в залежності від потужності духовки. Найкращє орієнтуватися по тому як розплавився сир і підрум’янились краї – тоді має бути готовим тісто. Також, перевірити готовність можна проткнувши зубочисткою край піци (саме тісто), якщо вона суха – значить добре пропеклось.

Тісто на кефірі від Євгена Клопотенка

Якщо у вас мало часу, щоб готувати  дріжджове тістом, є альтернативний рецепт тіста для піци на кефірі. Таку піцу можна готувати навіть маленьким дітям, адже тісто виходить дуже ніжне. 

Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 200 мл кефіру
  • 4 ст. л. рослинної олії
  • 0.5 ч. л. цукру
  • 0.5 ч. л. солі
  • 0.5 ч. л. розпушувача

Просіяне борошно потрібно змішати в мисці з усіма іншими інгредієнтами, спочатку із сухими: цукор, сіль та розпушувач, потім додайте 200 мл кефіру та 4 ст. л. рослинної олії. Розімніть до отримання однорідної маси. Після цього тісто має відпочити 20 хвилин за кімнатної температури та можна приступати до його розкачування на посипаній борошном робочій поверхні.

Піца на сковороді за 10 хвилин

Інгредієнти:

  • Яйця – 3 шт.
  • Борошно пшеничне – 5 ст. л.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Помідори – 1 шт.
  • Ковбаса салямі (тонкі скибочки) – 12 шт.
  • Кетчуп.
  • Сир – 50 г.
  • Сіль за смаком.

Приготування:

  1. У миску розбити яйця, додати сметану і сіль. Збити міксером. 
  2. Всипати борошно і перемішати вінчиком.
  3.  Сковороду змастити олією і влити тісто.
  4.  Змастити тісто кетчупом або іншим соусом за смаком. 
  5. Викласти скибочки помідорів і салямі. 
  6. Посипати тертим сиром.
  7.  Готувати піцу на маленькому вогні під кришкою 5 хвилин. 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ