14 серпня - Медовий Спас, або Маковія - перше з трьох літніх свят на честь Спасителя.

У церкві цього дня святять :

мак і мед нового врожаю. Мед не слід забирати додому. Після освячення його треба віддати нужденним або залишити в церкві як милостиню. Обов'язково приносять воду - на честь ритуалу її освячення Медовий Спас іменується Спасом на воді. Також святять різні квіти, особливо чорнобривці та волошки, й обереги з трав. Їх називають «маковійчиками». Роблять із голівок маку, чорнобривців, гвоздик і волошок, полину й інших цілющих трав.

На Маковія готують :

різноманітні страви з маком: вареники, пироги, маківники, обрядові коржики - шулики, а також пряники з медового тіста - медяники. Однак не слід забувати, що на Першого Спаса починається Успенський піст. Тому всі страви готують пісними. Піст триває 2 тижні й закінчується 28 серпня - на свято Успіння Богородиці.

У це свято не можна :

шуміти, весело гуляти й гучно розмовляти, бажати людям зла. Уникають важкої роботи. Цього дня була давня традиція чистити та впорядковувати колодязі. Традиційно 14 серпня востаннє купаються у відкритих водоймах. Вважають, що на Спаса скупатися - гріхи та хвороби змити.

Народні прикмети на Маковія:

Яка буде погода на Медовий Спас - така вона буде й 28 серпня.

Пройшов Спас - пройшло й літо.

Після Медового Спасу бджоли перестають носити мед.

Якщо дощ на Маковія, лісових пожеж буде мало.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ