9 лютого лікарі стоматологи в усьому світі відзначають професійне свято — Міжнародний день стоматолога. Це свято всіх майстрів зубної справи — від ортодонта до хірурга. “Вголос” зібрав цікаві факти про стоматологію та підготував оригінальні привітання

Дата святкування Дня стоматолога вибрана не випадково. Пов’язана вона зі святою Аполлонією Александрійською.

Вважається, що Аполлонія  прийняла мученицьку смерть. Для того, щоб жінка зреклася християнства, їй виривали зуби, а потім спалили на багатті. Сталося це 9 лютого. Саме Аполлонію Александрійську за її подвиги було обрано покровителькою зубного болю. Кажуть, що свята допомагає всім, у кого болять зуби. В народі існує повір’я: щоб вгамувати зубний біль, достатньо лише згадати ім’я святої. 

В Україні День стоматолога стали святкувати не так давно — з 1993 року. У свята немає офіційного статусу і конкретних правил святкування не визначено. У День стоматолога деякі клініки, щоб наголосити на важливості регулярних оглядів, влаштовують безкоштовні огляди для усіх охочих. Це допомагає людям дізнатися про проблеми ротової порожнини та визначити правильні шляхи лікування. Багато практикуючих стоматологів та викладачів проводять безкоштовні лекції та практичні заняття для своїх колег та студентів, щоб поділитися досвідом.

Історичні факти

Найдавніші артефакти, які можна занести до професії стоматолога, датують близько 7000 роком до нашої ери. На території сучасного Пакистану було знайдено людські залишки і зуби, які просверлили за допомогою кремнієвого сверла. Можливо, саме так наші предки боролися з карієсом.

Багато фактів щодо стародавньої стоматології залишила після себе цивілізація Давнього Єгипту. В гробницях фараонів знайшли кілька зубів, які поєднувалися за допомогою золотого дроту. Вчені припускають, що він міг бути свого роду протезом. Навіть тоді існувала практика видалення хворих зубів. В Давній Греції стоматологією займався Гіппократ.

У XI столітті з'явилися перші трактати про захворювання порожнини рота, рекомендації по догляду за зубами і відомості про прорізуванні зубів. У XVI столітті – перші хірургічні інструменти для видалення зубів. Основоположником стоматології, як професії, став П'єр Фошар. Він опублікував свою працю – «Керівництво по лікуванню зубів». 

У XIX столітті з'явилася перша бормашина і зуболікарське крісло. Тоді ж почали готувати перших дантистів.

У сучасному світі карієс і хвороби ротової порожнини є найпоширенішими захворюваннями.  Зараз, за деякими даними 95-98% дорослого населення мають запломбовані зуби.

Привітання та святкові листівки

Свято 9 лютого - відмінний привід привітати свого дантиста і подякувати йому за вашу красиву посмішку.

Стоматологи, сьогодні

Від душі вас вітаю,

Запломбувати проблеми

І негаразди всі бажаю.

Вставте радості імпланти,

Й не забудьте скоби щастя!

 

 

Ви  наші рятувальники від зубного болю. 

Ми вам  щиро вдячні 

Тепер з карієсом – будемо обачні. 

Вас, стоматологи, вітаємо І від щирого серця бажаємо 

Більше радісних моментів І спокійних пацієнтів! 

 

Бажаємо благополуччя і достатку, уваги та чуйності до кожного. Нехай завдяки Вашій праці і вмілим рукам, на обличчях людей виблискує красива посмішка, що дарує радістьі гарний настрій. З днем стоматолога!

ІА "Вголос": НОВИНИ