Сьогодні, 29 вересня, в Україні відзначають день пам'яті жертв Бабиного яру. Так, 80 років тому відбулось масове вбивство євреїв у Києві. Такий злочин проти людства вважається одним із найжорстокіших подій під час Голокосту.

Впродовж 29 та 30 вересня 1941-го року були розстріляні понад 33 тисячі євреїв, які проживали у Києві.

Як це було

Відомо, що після того, як окупаційна влада захопила Київ у 1941-му році, всіх євреїв змусили прийти до Бабиного Яру, ніби то для «перепису та подальшого перенаселення», пише Новини.LIVE.

Впродовж кількох днів євреї йшли до Бабиного Яру. Серед них були молоді жінки, діти та люди похилого віку. Дехто з них знав, куди вони йдуть.

Окупанти забрали у всіх прибулих документи та коштовності, а також вони змусили їх роздягнутись.

Після цього німці підводили їх до краю яру і розстрілювали з кулемета. Тіла падали в яр, який мав глибину 25 метрів. Маленьких дітей окупанти вирішили скидали живими. 

Над місцем страти літав літак, який заглушав постріли. Крім того, там звучала музика.

Масові вбивства продовжувались майже до середини жовтня. Злочини проти євреїв у Бабиному Яру продовжувались аж до відходу німців з Києва у 1943 році. Жертвами окупантів були також роми, душевнохворі, військовополонені та учасники українського підпілля.

За загальними підрахунками, під час Другої світової війни кількість вбитих євреїв у Бабиному Яру складає до 150 тисяч осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ