Вночі неділі, 31 жовтня, Україна перейде на зимовий час. О 4:00 годинники потрібно перевести на одну годину назад.

Про це повідомляє NTA.

Як зазначається, перехід на зимовий час проходить згідно з постановою Кабінету Міністрів України №509 від 13 травня 1996 року, яка передбачає переведення годинника на одну годину назад в останню неділю жовтня о 4:00. В останню неділю березня годинники переводять на ліній час, на одну годину вперед.

Протягом часів незалежності України питання скасування переведення годинника неодноразово піднімалося, але спроби переходу не були успішними.

За словами голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, парламент може розглянути скасування переходу на літній час, коли Україна перейде на зимовий.

“Голосувати за цей законопроєкт у літній час не було ніякого сенсу, тому що природний час для України — UTC+2 — це зимовий час”, —заявив Стефанчук.

Чи є користь з переведення годинника

За часи незалежності України досліджувалося чи є взагалі економічний зиск від переведення часу. У країнах Європи, де переводять годинники, економічні результати виявилися мізерними. За словами економіста Ігоря Лисого, варто в першу чергу думати про енергоефективність, а не про заощадження електроенергії.

«Ми можемо говорити про досвід країн розвинутої економіки, де в середньому від 0,2- до 2% є якась перевага від переведення годинників. Хоча в інших державах є протилежна тенденція  від 1-4% втрат. Тому говорити про те, наскільки це економічно доцільно – сенсу немає», – наполягає він.

Ризик виникнення депресії та інфарктів 

Медики також виступають проти переведення годинників. Так, за їх словами, порушення роботи біологічного годинника організму впливає на здоров’я людини та може призводити до негативних наслідків: інсульт, інфаркт, гіпертонія, цукровий діабет, депресія. Тому потрібно залишатися в одному часі щоб не змінювати циркадні ритми людини.

«Люди, які мають серцево-судинні захворювання чи проблеми з тиском, або ж  цукровий діабет – усі вони страждають від переведення годинників. Бо під час чергового переходу з літнього режиму на зимовий і навпаки, згідно із науковими дослідженнями, у цей період почастішали випадки інфарктів, інсультів, депресії, та суїцидів», – пояснює психологиня-соннотерапевтка, засновниця Інституту розладів сну та психотравматичних розладів Оксана Волошина.

ІА "Вголос": НОВИНИ