Згідно з опитуваннями нашої громадської думки, журналісти разом з політиками вважаються двома найбрехливішими професіями. Своєю участю у виборчих кампаніях журналісти переконливо показали, що всупереч поширеній думці, саме вони є представниками найдавнішої професії. Відтак вимоги до них є, м’яко кажучи, трохи полегшені. Але все ж, має бути якась межа.

Після огидного скандалу на Львівському державному та комунальному телебаченні, у якому виявилися задіяними керманичі та «визнані авторитети» львівської журналістики, які вирішили розбагатіти за рахунок оборудок з державним та комунальним майном, громадськість отримала ще одну подібну історію – на цей раз збагатитися за рахунок чужого майна вирішив Ігор Починок (який увійшов у п’ятірку знакових постатей Львівщини у 2009 році), власник однієї із найбільших і найвпливовіших регіональних газет.

Правда, виглядає так, що Починок «попав» крутіше: скидається на те, що керівництво телебачення так і залишаться безкарним і неосудним ні з боку правоохоронних органів, ні навіть в середовищі колег-журналістів, а от власник газети «Експрес» вже невдовзі постане перед судом. Наразі як свідок у кримінальній справі за фактом земельної афери.

Все викладене нижче ґрунтується на розповідях очевидців та учасників цих подій. Втім вони побажали залишитися анонімами, побоюючись помсти з боку головного персонажа цієї історії. І, відверто кажучи, ми з розумінням поставилися до їхньої вимоги. Бо пан Починок відомий тим, що неодноразово вдавався до використання власної газети для зведення особистих порахунків.

Отож, історія така…

В 2006 році Ігор Починок звернувся до Звенигородської сільради Пустомитівського району Львівської області із заявою, в якій просив депутатів сільради погодити передачу в оренду земельної ділянки, розміром 1, 27 га в урочищі «Вишенька» села Шоломинь, під створення «Центру рекреації для журналістів». Депутати сприятливо поставилися до цього. Адже, в додаток до цієї заяви, відомий журналіст пообіцяв відремонтувати дорогу, допомогти в організації ювілею та промоції Звенигорода і надавав селянам ще цілу купу різних обіцянок-цяцянок. Приблизно в такому стилі торгувалися з індіанцями спритники, які зуміли за пару низок намиста купити острів Манхеттен.

Проте, коли справа дійшла до розгляду цього питання на сесії сільради, з’ясувалося, що ця земельна ділянка розташована поза межами населеного пункту. Отож сільрада, відповідно до закону, мала права дати дозвіл лише на виготовлення проекту землевідводу, що зрештою і зробила, а всі інші погодження та договір на право оренди ділянки Ігор Починок повинен був отримувати в Пустомитівській РДА чи у вищій державній інстанції. Уявіть собі здивування депутатів сільради, коли три роки потому, вони від представників правоохоронних органів довідались, що насправді окрім рішення, в якому йдеться про дозвіл на виготовлення проекту землевідводу, існує ще одне рішення, яким Звенигородська сільрада передала цю ділянку в оренду громадянину Починку. При цьому це рішення зареєстровано під тим же номером і під тією ж датою, що й перше!

Тоді ж в 2008 році обласна прокуратура порушила кримінальну справу проти голови Звенигородської сільради, якого небезпідставно запідозрила в причетності до появи цього другого незаконного рішення про оренду і оцінила збитки, нанесені такими його діями державі в понад 300 тис. грн.

Збентежені депутати, яких природоохоронна прокуратура викликала для отримання свідчень по цій справі, врешті-решт вирішили, як то кажуть «на місцевості», поцікавитися що насправді сталося. Вирушивши на місце подій, в урочище «Вишенька», вони, зрозуміло, ніякого новозбудованого «Центру рекреації для журналістів» там не побачили. Більше того, як з’ясувалося, земельна ділянка, на яку сільрада давала лише дозвіл на виготовлення проекту відводу, вже давно відведена і огороджена, і не на узбіччі лісного масиву, як ішлося на сесії, а посеред соснового бору, тобто на території, яка належить до лісів першої категорії та підпорядковується навіть не Пустомитівській РДА, а напряму Кабміну, тобто є державною власністю і охороняється державою! Розміри її виявилися істотно більшими, ніж 1,27 га.

Проглядався за огорожею також приватний будинок, якого раніше в цій місцевості не було і не повинно ніколи бути, адже ці ліси є, по-суті, заповідними. Але хто б в Україні звертав увагу на Закон! Закони для лохів! Хоча, хоча, хоча…. Раз на рік і палка стріляє. Спитайте у Зварича.

Отже, далі історія розвивалася мало не трафаретно.

У 2008 році на виконання розпоряджень президента та уряду щодо боротьби з корупцією, правоохоронні органи масово порушували кримінальні справи відносно представників місцевої влади, яких вдалося спіймати на незаконних оборудках із землею. Звичайно, лише одиниці з них завершилися вироком суду. Тому голова Звенигородської сільради спочатку не дуже переймався. Рішення прокуратури було ним опротестовано в районному суді. Останній зайняв позицію голови сільради. Але прокуратура не спинилася і опротестувала рішення суду першої інстанції в апеляційному суді імені Зварича. І знову програла.

Залишалася остання спроба – Верховний суд. Його підхід до цієї справи виявився протилежним до позиції львівських судів. Отож Верховний суд відправив справу на новий судовий розгляд. Тоді вже суд першої інстанції залишив постанову прокурора в силі і зараз тривають судові засіданні з її розгляду. Чергове засідання призначене на 17 лютого.

У ході розслідування цієї кримінальної справи виявилися нові обставини, які проливають світло на те, чому розмір обгородженої ділянки в урочищі «Вишенька», значно більший від того, який фігурував на засіданні Звенигородської сільради. Як з’ясувалося, рішенням Пустомитівської РДА Ігор Починок отримав ще одну ділянку, розміром близько 4 га, «під ведення сільськогосподарської діяльності». Проте ця ділянка насправді також виявилася чудовим сосновим лісом. А замість сільськогосподарської діяльності на ній виріс приватний будинок.

Протягом останнього часу ні правоохоронні органи, ні депутати та громада Звенигородської сільради не можуть зустрітися з Ігорем Починком, хоча дуже хочуть поглянути йому в очі та почути бодай якісь роз’яснення щодо його причетності до цих подій. У селі Шоломинь ще влітку 2008 року створено ініціативну групу, яка добивається бодай знесення огорожі, через яку вони не мають можливості відпочивати у сосновому бору.

Додатки:

Звернення Звенигородської сільської ради до І. Починка

Звернення голови Звенигородської сільської ради І. Смілянець до І. Починка

Заява ініціативної громади с. Шоломинь до голови Звенигородської сільської ради стосовно даного питання

фото: expres.ua

ІА "Вголос": НОВИНИ