Ніщо так вдало не підкреслить смак запеченого стейка чи шашлику, як правильно підібраний соус. Пропонуємо скористати з сезону достигання аличі і приготувати кілька видів соусів, які однаково добре смакуватимуть і в сезон пікніків і у зимову пору.

Традиційний грузинський соус “Ткемалі”

Ткемалі -  цe дикopocлa cливa нa Кaвкaзі. Тaк як ткeмaлі у нac pідкіcть, тo її чудoвo зaмінює aличa.

Для приготування соусу завжди використовується однаковий набір інгредієнтів, а ось їх кількість можна змінювати відповідно до ваших особистих уподобань. Слива може бути жовтою, червоною або зеленою.

Інгредієнти для  приготування “Ткемалі”:

  • алича – 2,5 кг;
  • сіль, цукор – 1 ст. л.;
  • вода – 200 мл;
  • часник – 20 зубчиків
  • зелень (м’ята, кріп, базилік, кінза) – 150 грам;
  • коріандр (насіння) – 2 ч. л.
  • хмелі-сунелі - 1ст.л.
  • гіркий червоний перець – 1 шт.;

Спосіб приготування:

Із слив вибираємо камінчики, висипаємо в каструлю і ставимо на вогонь хвилин на 20, дивимось, щоб ягода зм’якла.

Висипаємо в друшляк з дрібними дірочками.  І  над мискою лопаткою добре перетираємо плоди.

 Отримане пюре, висипаємо в каструлю, ставимо на вогонь  і  доводимо до кипіння.

Дрібно ріжемо зелень. Очищений від насіння перець та часник теж подрібнюємо.

Всі підготовлені інгредієнти, додаємо до соусу, добре перемішуємо і ставимо на вогонь і варимо 20 хв.

Гарячим розливаємо в стерилізовані банки і закручуємо.

 

Соус «Кахетія» для м’яса з жовтої аличі

Кисло-солодкий соус з аличі з часниково-пряним ароматом прекрасно підійде до засмаженого шашлику чи соковитих відбивних, буженини та інших м`ясних страв.

Для соусу вам знадобляться:

  • Алича - 2 кг;
  • Часник - 1 головка ;
  • Свіжа зелень кінзи, кропу, м`яти або меліси - 100-120 г.;
  • Чебрець - невеликий пучок ;
  • Перець червоний мелений;
  • сіль, цукор - за смаком

Спосіб приготування:

Аличу промийте, складіть у каструлю, влийте трохи води, додайте чебрець. На повільному вогні поваріть приблизно 15 хвилин. Коли плоди злегка охолонуть, протріть їх через сито або друшляк. Пюре проваріть на середньому вогні пів години, періодично помішуючи і знімаючи піну.

Тим часом помийте і обсушіть зелень, очистіть часник, наріжте все дрібно або подрібніть в блендері.

Додайте в соус і поваріть ще 20 хв.

Після виключення, розмішайте і в гарячому вигляді перелийте в баночки. Одержаний соус зберігайте в прохолодному місці, можна в холодильнику. Щоб соус довше зберігався поверх нього в кожну баночку можна налити трохи олії.

 

Соус з аличі з горіхами

Інгредієнти:

  • Алича червона — 2 кг;
  • Цукор — 200 г;
  • Сіль — 1 столова ложка;
  • Перець чилі — 1 шт.;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Спеції на ваш смак
  • Зелень, м’ята;
  • Волоські горіхи — 200 г.

Спосіб приготування :

Попередньо помиту аличу заливаємо водою так, щоб зверху було 5 сантиметрів. Доводимо до кипіння і через 5 хвилин знімаємо з вогню.

Горіхи злегка підсмажуємо  на сковороді, або підсушуємо у духовці.

Сливу, яка вже схолола, перетираємо через друшляк, щоб позбутися шкірки й камінчиків. Отриману масу виливаємо в каструлю з товстим дном. Додаємо цукор, сіль та ставимо на вогонь.

Кладемо спеції:  карі, кілька штучок гвоздики, хмелі-сунелі, червоний мелений перець  (1 ч.л).

Також можна додати зерна гірчиці або будь-яку  улюблену спецію у сухому вигляді.

10 зубчиків часнику та зелень дрібненько ріжемо і додаємо до страви.

Щодо зелені,  рекомендуємо петрушку та базилік, але можете підбирати на свій смак. А ось додавати м’яту наполегливо рекомендуємо. Вона надасть соусу незвичайного аромату.

Висипаємо, посріблені в блендері, горіхи.

Варимо соус хвилин 20-25 з моменту закипання, не забуваємо помішувати.

Гарячим переливаємо соус у стерильні баночки та закриваємо кришками.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ