Каратист зі Львова та бронзовий призер Олімпіади-2020 Станіслав Горуна став на захист української легкоатлетки Ярослави Магучіх, яка обійнялась та сфотографувалась із російською спортсменкою Марією Ласіцкене після змагань.

Свою думку з цього приводу Станіслав Горуна висловив на сторінці у Facebook. 

«Спорт це вид діяльності. Для більшості спортсменів національної збірної України це професія і справа життя. Відчепіться від спортсменів з вашою ****ною політикою», - заявив він.

За словами каратиста, фотографія із суперником на п'єдесталі — це невід'ємна частина спорту, тож не потрібно шукати ніякої «зради» у фото Магучіх з Ласіцкене. 

«Яке це має відношення до міжнародної політики? Грузіть спортсмена за його політичні прояви, але від**іться від спортсменів за особисті відносини, які сформувались на підставі далеких від політики речей. Олімпіада це квінтесенція спорту! Олімпіада це про дружбу, об’єднання і повагу незалежно ні від чого. Олімпіада доводить всім однозначно, що спорт поза політикою!! В Олімпіаді немає політики! Є спортивний дух і здорова конкуренція! Трохи ще бізнесу...», —  підкреслив він.

Насамкінець, Станіслав Горуна попросив залишити політику державним діячам та не вплітати її у все підряд.  

Фото: ArmіяInform. Станіслав Горуна

 

Візити в Росію під час війни для Горуни - норма

Про це редакцію «Вголос» повідомив активіст та ветеран російсько-української війни Антон Петрівський. За його словами, він з побратимами зібрав скріншоти з соціальних мереж каратиста. На них Станіслав Горуна розповідає своїм читачам про відвідини «прекрасного міста Новосибірськ» на території Росії. 

Крім того, Антон Петрівський наголосив, що Станіслав Горуна публічно контактував з керівником Федерації карате Росії (ФКР) Сергієм Цоєм. За словами активіста, останній відомий своїми українофобськими поглядами. Антон Петрівський заявив, що активісти та ветерани готують цілий комплекс заходів, аби звернути увагу на позицію спортсмена.

Це є абсолютно ватний спортсмен, для якого поняття держави Україна не має жодного значення. По друге, ми будемо підіймати питання, аби місто не дало йому обіцяну квартиру. Адже це блюзнірство. Зараз він говорить, що завдяки нашим захисникам він має змогу тренуватись. Але у 2015-у та 2016-у він їздив в Новосибірськ та Москву проводити свої семінари», —повідомив активіст.

Антон Петрівський окремо наголосив на тому, що мова йшла не про змагання, де Станіслав Горуна підтримував би честь українського прапору, а саме про приватні семінари, з якими він неодноразово відвідував Росію в розпал бойових дій на Сході України. 

Зокрема, в листопаді 2015-го року Станіслав Горуна відвідав з приватним семінаром Новосибірськ, про що повідомила Російська федерація карате.  Нагадаємо, в листопаді 2015-го року на Сході України в боях з російськими збройними формуваннями загинуло 57 українських воїнів.

Спорт поза політикою?
 
До слова,
у коментарях під дописом львівського спортсмена назбиралось вже чимало критики через його позицію. Користувачі нагадали каратисту про те, що у країні, де восьмий рік йде війна, спорт не може бути поза політикою. 

«Чомусь адекватні музиканти, співаки не їздять з гастролями до росії, не обнімаються з російськими артистами, бо для них це не так питання політики чи чогось ще. Це питання моралі, честі та гідності. Українські свідомі підприємці стараються не співпрацювати з росіянами, бо це питання особистого принципу. Ніхто не заставить вас поставити спорт в ряд з політикою. Хіба ви самі. Але чи стоятиме спорт завтра поруч з такими речами як мораль, свідомість, гідність, свобода - залежить лише від вас самих...» — пише користувач Facebook Ostap Didula.

Дехто зауважує, що спорт може бути поза політикою лише тоді, коли ти займаєшся ним для себе, а не тоді, коли ти репрезентуєш усю країну.

"1. Спорт, яким ти займаєшся особисто, для себе - поза політикою. А коли ти на міжнародній арені представляєш свою країну, то це не може бути ''поза політикою''.
2. Коли вбивають твоїх громадян, то це вже не питання політики, це питання моралі і гідності. А коли відомий спортсмен, під час війни, коли гинуть захисники його країни, каже що він ''поза політикою'', та обіймається з офіційним представником збройних сил ворожої країни, то він не поза політикою, він поза моралью", — коментує під дописом користувач Дмитро Сірченко.

Інцидент, що трапився на Олімпіаді також емоційно прокоментував народний депутат України 7-го скликання та член парламентської фракції ВО «Свобода» Андрій Міщенко на своїй сторінці у Facebook.

«Маємо визнати гірку правду, що Україна на олімпіаді програла Московії. Їхня збірна ''всуху'' розгромила Україну, навіть, якщо б вони не взяли там жодної медалі, а ми все золото - ми програли... Так хто ж на знимці праворуч? А праворуч - Порошенко з Зеленським, котрі не розірвали дипломатичні зв'язки і не ввели візовий режим з Московією, це Ющенко, що вернув януковича і плаче за марчуком, Омелян, що не перекрив транспортне сполучення і не перейменував юга-западниє жд в Україні, Княжицький з ''мовним'' законом, марічками бурмаками, кіпіанями еts і їхніми слізками за старим збоченцем, українофобом ройтбуртом і тим же марчуком. Це Бубка, що виступив проти міжнародних санкцій для збірної мордору. Так, так наші теперішні моральні авторитети і лідери нації - ярослави маґучіх. Її прототипи з сучукрполітики роблять все те саме, обгорнувшись нашим прапором і гаслом Слава Україні, тільки не так по дитячому відкрито. Її знимка, яко лейтенанта ЗСУ з капітаном росармії, довіреною особою на президентських виборах путіна - промовистіша за мільйони слів, сотні реформ та тисячі програм», — написав нардеп.

Секретар ЛМР Маркіян Лопачак також засудив слова львівського спортсмена.

«​​Не може спорт бути «поза політикою». Не може культура бути «поза політикою». Не може наука бути «поза політикою». Не може бути «нєважна на каком язикє»», написав він у своєму Телеграм-каналі.

Лопачак окремо наголосив, що в час війни ці питання «стоять руба», та не є предметом для дискусії. 

Довідка

Під час Олімпійських ігор-2020 19-річна легкоатлетка Ярослава Магучіх завоювала «бронзу» у фіналі жіночих стрибків у висоту. А після змагань дівчина зробила на п'єдесталі фото з золотою медалісткою та капітаном Збройних сил РФ Марією Ласіцкене, через що втрапила у скандал. Згодом з'ясувалося, що українська спорсменка також має військове звання молодшого сержанта ЗСУ.

Каратист Станіслав Горуна також став бронзовим призером Олімпіади в Токіо. У півфіналі львів'янин програв італійцю Луїджі Буза. За «бронзу» міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв подарувати львівському спорсмену квартиру. 

«У Львові є традиція: хто привозить олімпійську медаль – отримує від міста квартиру. Ця норма в нас є вже дуже багато років. Цього року ми готуємо для олімпійців три квартири», - йдеться на сайті Львівської міської ради.

Що цікаво, у 2020 році спортсмен Горуна був обраний депутатом Львівської районної ради від партії «Самопоміч». 

ІА "Вголос": НОВИНИ