У третій день Різдвяних свят наша Церква вшановує святого первомученика і архидиякона Степана. Святий вважався покровителем пастухів. Особливу уваги приділяли цього дня коням. Їх поїли і годували з дорогого посуду.

Історія свята

За переказами, святий Степан постраждав за Господа у віці 30 років. Усе життя він проповідував християнство. Фальшиві свідки оскаржили Степана перед  Синедріоном. Святого вивели за місто й закидали камінням. Ці події відбулися 34 або 35 року після народження Христа. 

У 415 році тіло святого Степана віднайшли і перевезли до Єрусалиму, перепоховавши в храмі на Сіоні. Згодом дружина візантійського імператора Феодосія, Євдокія, відвідуючи Єрусалим, побудувала величавий храм на честь св.Степана. Зведений він  на тому місці, де Святий зазнав мученицької смерті.

З 560 року його прах перепохований у римській церкві Сан Лоренцо фуорі ле Мура.

Традиції дня

Святого Стефана вважали покровителем пастухів. Наші предки вважали, що саме 9 січня найкраще укладати угоди між пастухами та селянами на майбутній випас худоби. Навіть існувала приказка: “Степанів день пастуха годує” 

Також цього дня особливо варто подбати про коней.  Вважалося, що якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирною і поступливою . Також такий обряд, згідно з повір’ями, захищав коней від хвороб.

У Степанів день в деяких місцях за селом виставляли кілки, на які пов’язували ганчірку і загадували бажання. Це робилося для того, щоб відьми не могли гуляти селом. У цей період починалися молодіжні вечірки. Ряджені дівчата і хлопці ходили по дворах.

Ще одна традиція дня - частування сусідів і знайомих «колядками». Дівчата пекли пиріжки з прісного тіста і медові пряники, а потім з ними ходили в гості. Обов'язково потрібно було спекти кілька штук у формі різних звірів.

Значення імені Степан та привітання з іменинами

В основі імені Степан лежить грецьке слово “стефанос”, тобто вінок, оздоблений обруч. 

Від цього  імені утворено жіночі імена  Стефанія  та Степанида. 

Характеристика імені

Степан відрізняється свій спостережливістю. Він хороший організатор і дуже реально дивиться на речі. Чоловік підкорює всіх своїм вольовим характером, оригінальним мисленням і вдумливістю. Спілкування з ним надихає на здійснення вчинків.

Степан володіє сильним і неабияким характером. У нього сильно розвинене почуття власної гідності. Чоловік абсолютно впевнений в своїх видатних здібностях. При цьому це дуже добра людина. Він не злопам’ятний, не прагне повністю контролювати близьких, вміє платити відданістю за терпіння з їх боку.

Привітання іменинникам

У День іменин Степана,

Ми бажаєм повні сани:

Злетів, успіхів, натхнення,

Божого благословення!

Ще родинного тепла,

Ангел щоб беріг від зла,

Щоби все в житті вдавалося,

Щоб задумане збулося!

 

***

У Степана нині свято,

Друзів прибуло багато.

Квіти є і подарунки,

І обійми, й поцілунки.

Але головне у тому,

Щоб й надалі цьому дому

Посміхалась Доля щиро,

Щоб жили Надія й Віра,

І Любов розправила крила,

Кожне серце тут зігріла.

***

Хай Ангел на іменини

Здійснить всі бажання,

Несе щастя щохвилини,

Успіх й процвітання.

Радістю життя вквітчає

І додасть здоров’я,

Мудрістю благословляє,

Добром і любов’ю!

Народні прикмети на Степанів день

Кажуть, якщо у цей день на деревах видно іній і морозно – чекай багатого врожаю зерна. А снігопад на Степанів день віщує багатий урожай ягід та грибів.

Якщо ворони гніздяться на снігу – чекай швидкого тепла. Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.

Якщо на вулиці 9 січня не видно дрібних птахів, значить, скоро почнуться снігопади.

Якщо кінь фиркає, погода буде м’якою і теплою. А якщо кінь трусить гривою і поводиться неспокійно, то чекай сніжної бурі. Якщо кінь лежить на землі – настане тепла погода.

Якщо гуси лапи підтискають – скоро похолодає.

Туман стелиться над полями – це прикмета до потепління.

Якщо заєць прибіг 9 січня в село, значить, скоро почнуться затяжні холоди.

ІА "Вголос": НОВИНИ