Біохіміки створили препарат на основі трьох-чотирьох відносно недорогих ліків, який може пригнічувати дію отрути майже всіх змій з сімейства гадюкових.

Група британських і нідерландських хіміків під керівництвом професора Ліверпульської школи тропічної медицини Ніколаса Кейсуелла досліджувала, як вже існуючі ліки діють на токсини плазунів, пише науковий журнал Nature.

Дослідники припустили, що препарати для лікування бактеріальних інфекцій або для боротьби з наслідками отруєння важкими металами можуть нейтралізувати зміїну отруту. Наприклад,  протираковий препарат марімастат (Marimastat) і димеркапрол (Dimercaprol) – засіб для виведення важких металів із організму.

Суміш з цих ліків подіяла: знизилась концентрація іонів цинку в розчині отрути гадюк і їх родичів. Всі дослідження проводили на мишах.

Досліди показали, що ця комбінація лікарських препаратів захистила всіх мишей від отрути всіх змій, крім азіатських ланцюгових гадюк. Отрута цих змій вбила близько 20% гризунів навіть при використанні нової протиотрути. Якщо ж ці препарати використовували разом з нафамостатом (nafamostat) (швидкодіючим антикоагулянтом), то мишей вдавалося захистити від усіх отрут.

Вчені сподіваються вдосконалити свою недорогу протиотруту і масово використовувати для нейтралізації укусів всіх видів гадюк.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ВООЗ дала рекомендації щодо новорічних та різдвяних святкувань під час пандемії.

У Польщі українські заробітчани врятували від загибелі 6-річного хлопчика. 

ІА "Вголос": НОВИНИ