На Галичині у ХХ столітті розгорталась так звана Азбучна війна, коли нас намагалися наблизити нас до “австрійської цивілізації” шляхом латинського алфавіту.

Латинка замість кирилиці в українській мові – повний нонсенс. Адже саме мова творить націю.

Про це в ефірі проєкту “Народне толк-шоу” на телеканалі NTA заявив директор Львівської обласної універсальної обласної бібліотеки, львовознавець Іван Сварник.

“Це спроба знівелювати українську мову шляхом такої маніпуляції і переведення її в алфавіт”, – вважає Сварник.

Він розповів: такі спроби в українській історії уже були. Зокрема, на Галичині у ХХ столітті розгорталась так звана Азбучна війна.

“Наші церковні ієрархи пробували наблизити нас до австрійської цивілізації шляхом латинського алфавіту. Однак, науковці Галичини та Наддніпрянщини чітко висловили свою думку: українська мова є мовою, співзвучною із кириличним алфавітом”, – наголосив історик.

Так, за його словами, цей алфавіт пристосований до нашої артикуляції, вимови. Багато в чому українську мову визначають саме ті букви, які наявні в кириличному алфавіті.

“Зокрема, літера “Ї”, якої немає у росіян, літера “І” з крапкою, яку росіяни намагались взяти собі і використовували в російському алфавіті наші літери. Так що відмовлятись від нашого історичного спадку є повним нонсенсом”, – резюмував Іван Сварник.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов заявив, що Україна має повністю позбутися кирилиці та перейти на латинку.

ІА "Вголос": НОВИНИ