Із 2014 року до українських воїнів, які захищають Батьківщину в зоні АТО-ООС, приїжджає Святий Миколай.

Із 2014 року і досі кожних зимових свят у зоні бойових дій Святим Миколаєм стає начальник 58 будинку офіцерів полковник Віталій Провозін.

Цьогоріч команда Святого Миколая у погонах відбула зі Львова ще  16 грудня. І повернулася додому лише нещодавно. Відвідали майже всі населені пункти від Торецька до Станиці Луганської.

Провозін
Святого Миколая з нетерпінням чекають бійці на "нулі"

Віталій Провозін каже, що творчі поїздки до наших воїнів тривають ще з 2014 року. Завжди їхали на свята з подарунками та передачами для військових. А щоби було веселіше, то організували і культурну програму – створили невеликий вертеп, в якому залучені Ангелик, Чорт, Козак, колядники. І, звісно, Святий Миколай.

«Тоді ми переважно їхали у підрозділи, пункти постійної дислокації, які базуються на теренах Західного регіону, зокрема до львівських десантників та яворівських піхотинців. А дорогою завертали і до інших підрозділів», – каже він.

Чортенята та ангелики з групи «Браво»

Крайні два роки вони працюють у складі високомобільної групи «БРАВО» Центру морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України. Особливістю її діяльності є те, що вони мають право виїжджати та виступати в межах ротних і взводних опорних пунктів.

Цього року козаком у вертепі, а за сумісництвом і гравцем на баяні, став полковник Володимир Матвійчук. Йому допомагали колядувати: офіцер центру МПЗ Катерина Кравченко, десантниця 95 окремої  десантно-штурмової бригади Ірина Берегова та методистка 58 будинку офіцерів Мар’яна Гирляк.

Військових артистів також запросили виступити перед особовим складом під час передачі Вифлеємського вогню для військових підрозділів ООС.

«Ми вирішили, що якщо Вифлеємський вогонь передають бійцям, то варто виконати стару повстанську колядку. Ми її трішечки адаптували до реалій сьогодення, зокрема,  додали такі  слова – «на Донбасі, над степами, пташечка літала; пташечка літала, звісточку принесла: Україна не пропала, Україна вскресла. Українське військо з ворогом воює, нам свободу здобуває і себе гартує; український тризуб, українське поле, вже не буде в Україні неволі ніколи», – розповідає Миколай у погонах.

Віталій Провозін зізнається: попри те, що бійці – всі дорослі чоловіки та жінки, але Святого Миколая зустрічають, наче діти.

Провозін
Часом колядники виступають під акомпанемент вибухів

Першим за сценарієм  до воїнів завжди виходить Ангел, який попереджає, що «через поле, річку, гай йшов до війська Миколай». І коли в приміщення, відведене для виступу, заходить Святий Миколай, то всі присутні починають усміхатися. До речі, слова Ангелика – це не просто ліричний вступ. Цього року артистам доводилося добиратися до деяких опорних пунктів пішки. Адже дороги у зоні ООС, особливо ближче до «нуля», годяться тільки для бронетехніки. Тому свого бусика залишали десь – і йшли колядники через сніги по коліна, іноді кілометр-півтора. Бо не міг Миколай залишити без привітання та подарунків наших захисників.

Що просять бійці у Святого Миколая

Зазвичай, коли  їдуть до бійців, то везуть із собою повний бус різних подарунків: і солодощі, і вареники, і шинки з ковбасами, і речі, придатніші у воєнний час, як-от плетені сітки чи тактичні окуляри. А цього разу в зону ООС їхали навіть музичні інструменти.

«В одному з підрозділів попросили баян. Ми звернулися до львів’ян. І нам почали приносити музичні інструменти», – говорить Віталій Провозін.

Приносили не тільки баяни. Серед музичних інструментів були й гітари. Одна з них, яку передали з діаспори,  дісталась  військовослужбовцю, який, виявляється, був учасником проєкту «Пісні, народжені в АТО». Інша потрапила  у руки музично обдарованого військового офіцера. Тож у тих підрозділах пісня звучатиме  частіше.

Провозін

Але навіть якщо бійці нічого не просять, то подарунки отримують. Цього року Львівський державний музичний ліцей імені Соломії Крушельницької, загальноосвітня середня школа №3 підготували особисті пакуночки для наших захисників. Всі вони були гарно  оформлені, запаковані, з привітаннями.

Також доклалися до вітань і учні зі школи Івано-Франкова на Львівщині. Вони виготовили браслети, ангеликів та інші милі серцю дрібнички. До кожного подарунка додали лист від дитини.

«Ми були в районі Трьохізбенки, і один подарунок дістався дівчині-військовослужбовцю. Вона його відкрила при нас. Там був такий гарний плетений ангелик. Дитина сама зробила. То дівчина так розчулилася, що аж розплакалася», – згадує Віталій Провозін.  

 Святий Миколай проти Діда Мороза

За словами Віталія Провозіна, на початках, як тільки львівські колядники приїжджали в зону бойових дій і він перевдягався у сценічний костюм, то його зустрічали словами: «О! Дід Мороз!». Зараз уже у тих краях добре знають, що до українців приходить саме Святий Миколай з ангеликами та чортенятами.

Провозін
Миколай прийде до бійців, навіть якщо доведеться брести по коліна в снігу

«У мене був випадок, коли ми приїхали в один підрозділ, а там уже є Дід Мороз. Когось із військовослужбовців вбрали у костюм Діда Мороза. А тут ми приходимо. То ми влаштували батл – і Миколай прогнав того Діда Мороза», – з усмішкою згадує він.

В іншому підрозділі звернулися до міського відділу культури Сєверодонецька, шукали костюм Снігуроньки. А їм відповіли, що такого вже нема. Натомість запропонували костюм Ангелика.

Виступати артистам доводиться в різних умовах та в будь-який час доби. Траплялося, що акомпанементом до колядок були вибухи та стрілянина.

«За цей час нам тільки одного разу довелося перервати свій виступ. Це було в районі Пісків. Тоді надійшла команда всім сховатися у підвальне приміщення. Але коли небезпека минула, то ми продовжили свій виступ. А якщо стріляють десь на віддалі, то ми на них і не звертаємо уваги, ми звикли», – каже офіцер.  

Протягом грудня минулого року та перших днів січня група «Браво» провела понад 90 виступів перед військовослужбовцями в зоні ООС. Доводилося навіть виступати о 6.30 ранку.  Не минали й дитячих будинків та місцевих громад.

«Мені народний артист України Олег Лихач завжди каже: «Тенор об 11 ранку ще спить. Голос не можна експлуатувати». А ми свій перший виступ 19 грудня розпочали о 6.30 ранку. Якраз одні заступали на бойове чергування, інші поверталися. І всі – через їдальню, бо сніданок – о 6.30. І ми також розпочали свій виступ у цей час», – каже Віталій Провозін.

А після виступу Чортенятко та Ангелятко, як найгарніші учасниці вертепу, отримують квіти від бійців. Де їх воїни беруть взимку та ще й в зоні ООС, вони не зізнаються. Але ті квіти вертеп залишає біля пам'ятників бійцям, загиблим під час російсько-української війни. 

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», назвали ім’я захисника, який загинув 11 січня.

ІА "Вголос": НОВИНИ