Від вечора 31 грудня до ранку 3 січня центральна частина Львова, включно з проспектом Свободи, мала б бути закритою для проїзду приватних авто. Та попри це, головний проспект міста почали активно використовувати як паркінг, що складно уявити в будні дні.

Нагадаємо, згідно з інформацією, опублікованою на сайті Львівської міської ради, перекриття планували із 22:00 31 грудня й до ранку понеділка, 3 січня.

Заступник керівника управління транспорту ЛМР Олег Партика уточнив у коментарі онлайн-виданню ZAXID.net , що впродовж двох днів громадський транспорт у центральній частині міста курсуватиме за схемою «вихідного дня».

«Оскільки, як завжди у святкові та вихідні дні, для руху закриють проїзд від Оперного театру по пр. Свободи і до пам’ятника Королю Данилу, громадський транспорт оминатиме центральний проспект по вул. Підвальній», – сказав Олег Партика.

Та за словами очевидців, хоч для громадського транспорту центральний проспект міста дійсно закритий, проте огороджену ділянку масово почали використовувати для стоянки приватних автомобілів. Зокрема, відео з кадрами запаркованого центру користувачі діляться у соціальних мережах

 

Що пішло не так?

Серед ймовірних причин такої ситуації називають «тихий страйк», який за даваними журналістів телеканалу NTA зараз проводять львівські поліціянти. Патрульні вимагають підвищення зарплатні, а не можливості «підпрацьовувати». Адже зараз середня зарплата патрульних складає 13 тисяч грн. Страйк назвали «тихим», адже розпочали його 20 грудня без особливої публічності через флешмоб.

Суть флешмобу полягає в тому, що тепер поліціянти складають протоколи тільки на грубі правопорушення – статті 130 і 124 КУПАП.

Зокрема, це керування транспортом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. Також порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

Натомість при дрібних правопорушеннях поліцейські користуються своїм правом на усне попередження.

Поліцейські кажуть, що їхній «тихий» страйк – це крик душі. Права провести повноцінний пікет вони не мають. Зрештою, як і відкрито заявляти про свій флешмоб. Бояться тиску.

Нагадаємо, як писав "Вголос", 75 львів'ян звернулося до травмпунктів Львова за допомогою у перший день нового року.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ