1700 кажанів виніс з квартири у львівській багатоповерхівці зоолог Андрій-Тарас Башта. Знає точну кількість, тому що кожного кажана брав у руки, складав акуратно у відро і коробку і виносив у лісопарк неподалік та випускав.

Що робили кажани на балконі львівської квартири

Ця подія сталася два роки тому.

За словами науковця, саме з середини серпня до середини жовтня у перелітних кажанів триває сезон міграції. Вони знімаються з місця, де прожили літо та перелітають на зимівлю у теплі краї. Дорогою зупиняються перепочити. Перепочивають вони у печерах, дуплах та на горищах будинків.

Чому того разу для перепочинку кажани обрали звичайний засклений балкон багатоповерхівки, Андрій-Тарас Башта пояснити не може. Проте знає точно: спочатку сюди залетіло кілька особин, огледілися та залишили запахові мітки на вікні, яке забули зачинити господарі. Ці мітки могли привабити інших кажанів.

«Вони б тут не залишилися зимувати. За кілька днів всі б вони полетіли. Але господарі дуже перелякалися. Крім того, така кількість кажанів створювала страшенний шум і запах», - згадує фахівець.

Виносив він їх годин 4-5. Спочатку визбирав тих, які були на видноті. Потім відчинив тумбу – кажани сиділи й там. Розв’язав мішки з бульбою, які господарі тримали на зиму – звідти дивляться кажани. Здається, визбирав ніби всіх, випустив, повернувся перевірити – а на підлозі балкона знов повзають рукокрилі – повилазили з-під тумбочки.

Цікаво, що тільки десятка два кажанів вилетіли через відчинене вікно. Всі інші гостинний балкон покидати з власної волі не хотіли. Їм тут було добре та зручно. Крім того, вони мали заняття – парувалися.  

Господарі увесь цей час сиділи на кухні та боялися навіть зазирнути до кімнати.

Наразі 1700 перелітних кажанів на балконі однієї квартири, яких виловили та випустили у природу, вважається рекордом в Європі.

Кажани, які запилюють бананові дерева

Загалом, за словами кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника Інституту екології Карпат Національної академії наук України Андрія-Тараса Башти, в Україні мешкає до 30 видів кажанів. І з них у Львівській області – понад 20. Всі вони занесені у Червону книгу і за їх знищення накладають чималий штраф.

Проте, на жаль, науковець не знає жодного випадку, аби за це когось притягли до відповідальності. Так, минулого року недобрі мешканці багатоповерхівки в Івано-Франківську повикидали з балкона кажанів, які впали у сплячку. Тварини загинули. Проте активісти не змогли вирахувати того, хто так вчинив.

«Клеїли на дверях під’їзду оголошення, в яких просили не вбивати кажанів, а зателефонувати нам, ми б їх усіх забрали. На жаль, ніхто не зателефонував. Натомість наступного дня ми знов знайшли мертвих тварин під будинком», - каже зоолог.

Він переконаний, що кажани приносять тільки користь: один кажан з’їдає за ніч від 500 до трьох тисяч комарів. А колонія кажанів у сто особин позбавить людину від її одвічного порушника сну.

Андрій-Тарас Башта, кажани
Дослідник кажанів Андрій-Тарас Башта.

Українські кажани маленькі – не більші за 10 см. Найбільший розмах крил має досить рідкісний в Україні вид: кажана вечірниця велетенська. – 40-45 см. Але дослідники виявляють її дуже рідко.

А ось шкоди від цих тварин – жодної. Вони ніколи не нападають на людину. А те, що кажани п’ють кров чи заплутуються у волоссі людини, - науковець називає байками.

«Кажани-вампіри в Україні не живуть. Вони є в Центральній та Південній Америці. Їх всього три види. І кров вони не п’ють як вампіри у фільмах. Вони зрізують  шматочок шкіри та злизують кров, яка виступила. Це – кілька крапель. Тварина може навіть не відчути цього», - каже зоолог.

Також неправдою є те, що кажани – сліпі. Насправді у них дуже хороший зір. Але під час полювання ці тварини використовують ультразвук

Науковець стверджує, що кажани для людей не несуть загрози. Вони ніколи не нападають на людину, навпаки, це людина може загрожувати кажанові. До прикладу, є види кажанів, які живуть у дуплах старих дерев. І якщо ці старі ліси знищити, то тваринам не буде де жити.

«Найбільший природний ворог кажана – це людина», - переконаний фахівець.

Окрім того, у світі є види кажанів, які харчуються пилком, нектаром та фруктами. Майже 200 видів плодоносних рослин як от банани, манго, авокадо та інших запилюють виключно кажани.

«Якщо кажани там зникнуть, то весь тропічний пояс голодуватиме», - говорить зоолог.

Тому у США та інших країнах розраховують економічну вигоду від кажанів. В Україні, на жаль, таких підрахунків не проводять.

Де живуть кажани на Львівщині

Найбільші колонії кажанів фахівці знаходили на горищах церков. У світі кажани охоче селяться у печерах. Але на Львівщині про існування великих печер не відомо.

«У Сколівському районі в одній церкві було виявлено 1200 особин», - каже Андрій-Тарас Башта.

Але назвати село, де є та церква з кажанами, він відмовився. Адже вистачить одного-двох забобонних або немудрих людей аби знищити всю колонію тварин.

А знайшли цих кажанів випадково, під час ремонту даху. Фахівці, які проводили ремонт, звернулися до науковців та спитали що робити. Адже, як виявилося, кажани в цій церкві  живуть вже років з 20. Тут їм добре, ніхто не турбує, температура повітря оптимальна для проживання, ліс з комахами – поруч, їсти є що. На горище церкви людина підіймалася хіба раз на рік. Але під час ремонту даху кажани полетіли ховатися в інше місце. Проте перечекали завершення ремонту і повернулися.

«Кажани дуже консервативні. Якщо вони облюбували одне місце, то вони повертатимуться», - каже зоолог.

Іншим разом до нього звернулася мешканка з Оброшине коло Львова. Вона і не здогадувалася, що на горищі її будинку живуть кажани. Тварин, які вилітали, помітила сусідка, яка й підняла шум. Але господиня будинку помітила інше – попри те, що поруч є болото, на її подвір’ї не було жодного комара. Як з’ясувалося, кажани виловлюють всіх комах, які вночі залітали сюди. Тому господиня вирішила не турбувати своїх незвичних квартирантів.  

Андрій-Тарас Башта, кажани
Дослідник кажанів Андрій-Тарас Башта.

Також багато кажанів облюбували горища багатоповерхівок. За словами фахівця, колись ці види жили у скелях. А зараз добре себе почувають у висотках. Окрім того, ті, котрі раніше перелітали у теплі краї, пристосувалися до зимівлі у наших краях.

«Вони тут сплять взимку. Перед сплячкою активно полюють, накопичуючи енергетичні запаси. Під час сплячки вони ціпеніють, пульс у них становить один-два удари на хвилину», - говорить зоолог.

Тому турбувати взимку їх не варто. І нести додому з надією приручити, - також. Хоча кажани доволі розумні, але випадків, аби вони відкликалися на ім’я та сідали за командою на руку людини, дослідники не знають. Хоча в колонії з тисячі особин мама-кажаниха безпомилково впізнає своє маля.

І, відповідаючи на запитання: «Чи переносять кажани ковід?», - фахівець відповідає: «Ковід переносять люди».

Що робити, якщо до хати залетів кажан

Андрій-Тарас Башта попереджає, що просто так кажан до хати залітати не буде. Якщо залетів, то летів, полюючи комаху. Якщо його виганяти, кажан у квартирі дезорієнтується і починає панікувати.

«Не чіпайте його. Кажан боляче кусає. Він може прокусити пальця, якщо ви йому його дасте. Як будь-яка тварина, він захищається», - попереджає фахівець.

Тому сам він працює у дуже товстих рукавицях. А якщо людина не має таких рукавиць, то можна відчинити вікно, вимкнути освітлення і вийти з кімнати. Кажан заспокоїться і вилетить сам.

Ще можна, якщо кажан сидить на стіні, накрити його півлітровою банкою, просунути під неї листок паперу і винести на вулицю та випустити його. При цьому бажано покласти тварину на підвищення, аби її не вполював кіт чи собака.

Якщо ж кажанів більше ніж один, то варто зателефонувати в службу з надзвичайних ситуацій. Вони мають контакти фахівців, які приїдуть та виловлять тварин.

Але – не вбивати. Бо, нагадуємо, всі види кажанів, які проживають в Україні, занесені до Червоної книги й за їх знищення накладають чималі штрафи.

ІА "Вголос": НОВИНИ