Пожежа на території Музею народної архітектури та побуту у Львові стала приводом уважно проаналізувати питання охорони історичних об'єктів. Громадський активіст, керівник ГО «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський вважає знищення вогнем гуцульської ґражди ХІХ століття та майже двохсот музейних експонатів умисним підпалом.

Про це він розповів у прямому етері «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NTA. 

Спринський каже, що позиція слідства є дивною, оскільки воно не розглядає як головну версію зумисний підпал. При тому, як забудовується Львів, росте вартість квадратного метра землі, саме такий розвиток подій є очевидним.

«Говорять, що потрібно провести аудит у Шевченківському гаю, – стверджує активіст. – Та Садовий провів той аудит ще в перших своїх каденціях. Якщо не помиляюся, територія музею в 90-их роках була 70 гектарів, а зараз вона має 40 гектарів. А щодо будівель, я сумніваюся, що на них є паспорти. Згадаємо спортивну базу «Динамо», яка мала б перейти в  склад музею. Але цього не відбувається. Тому однозначно маємо справу з умисним підпалом».

Спринський переконаний, що з можливостями піару міського голови та його команди, їм нічого не вартувало б вже завтра замовити на тендері мікроавтобус, де були б одна-дві людини з навиками швидкого гасіння. Вони б дали раду з пожежею, бо, пам’ятаємо, що будинок горів недовго, а рятувальникам потрібний був час, щоб доїхати.

«Раніше в гаю була воєнізована охорона. Якщо ми усвідомлюємо, що музей є національним надбанням і національною пам’яткою, то маємо розуміти і те, що в теперішній час там має бути задіяна державна служба охорони, а не муніципальна варта», – зазначив Іван Спринський.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові в скансені «Шевченківський гай» вщент згоріла 200-літня автентична гуцульська ґражда - тип традиційного будинку, властивого Гуцульщині. Детальніше про це читайте у мтаеріалі "Вголос". 

ІА "Вголос": НОВИНИ