Кажуть, що львівські вулиці чудово пристосовані для того, аби навчитися керувати автомобілем. Львів’яни нерідко жартують: якщо ти вмієш їздити у Львові, то робитимеш це професійно будь-де. І справді, у нашому місті для цього є всі умови: від мокрих після дощу трамвайних колій та бруківки до вузесеньких вуличок і постійних заторів.

З цієї нагоди «Вголос» вирішив зібрати 15 особливостей водіння у Львові, з якими точно погодиться кожен львівський автомобіліст.  

1. Для львівських водіїв дощ – не біда

Дощова погода вже давно не дивує львів’ян. А ось для водіїв дощ – це ще й чудовий спосіб зекономити на автомийці. Тож часто у Львові можна почути фразу: «Не митиму сьогодні машину, й так у прогнозі погоди передають дощі».

2. Хоча, інколи дощ – це, все таки, катастрофа

Львівські водії знають: якщо у місті починається навіть невеликий дощ, час на доїзд можна спокійно множити на чотири. До слова, так само як і тариф у таксі. 

3. 90-60-90 по-львівськи

Якщо ви подумали, що ми про «ідеальні» параметри дівчини, то це не зовсім так. Деякі львівські водії знають, що 90-60-90 – це різниця швидкостей, які вони змінюють проїжджаючи повз камеру фотовідеофіксації.

4. До ям та бруківки львів’яни вже звикли

Львів’яни навіть не переживають, коли у них щось стукає під капотом. Зазвичай, через те, що їдучи львівськими дорогами по ямах чи бруківці, все одно нічого не чути.

Львівська бруківка
Фото: zbruc.eu

5. Лише львів’яни знають, де саме у Львові є найстрашніше перехрестя

У Львові є перехрестя, якого автомобілісти дуже бояться. Особливо – новачки. Здогадалися, яке? Звісно ж, мова йде про перехрестя вулиць Сахарова – Коперника – Нечуя-Левицького – Вітовського – Героїв Майдану. Львів’яни навіть жартують, що на ньому перевага зазвичай надається тому авто, де водій – більш впевнений у собі.

6. Лише львівські водії знають, що під час зливи, їхнє авто може перетворитися у човен

Знову ж таки. Перехрестя вулиць Сахарова – Коперника – Нечуя-Левицького – Вітовського – Героїв Майдану. Усім львівським водіям відомо: коли сильна злива, туди краще не їхати. Хіба, якщо ти хочеш відчути себе капітаном човна. 

Львівські зливи
Фото: 1NEWS.

7. Затори по-львівськи

Лише у Львові може «стояти» весь центр через те, що якийсь водій припаркував автомобіль у недозволеному місці, заблокувавши рух на трамвайній колії.

8. Тільки у Львові водії бояться самокатчиків та велосипедистів більше, ніж порушників-автомобілістів

Якщо до «шумахерів» на автомобілях та велосипедистів львів’яни вже звикли, то до електросамокатів лише починають. Нерідко вони їздять швидко та нехтують правилами дорожнього руху, вилітаючи прямо під колеса автомобіля.

9. Трамваї – це теж небезпечно

Львівські автомобілісти з обережністю оминають і трамваї, адже на вузеньких вулицях є висока ймовірність з ними просто не розминутись.

Аварія з трамваєм у Львові
Фото: leopolis.news

10. Коли Львів чекає на гостей…

Лише львівські водії знають: коли приїжджає Зеленський чи хтось із політиків, то поліції можна не боятись. Знаєте чому? Тому що всі у супроводі:)

11. У центрі міста пішоходи рухаються швидше, ніж водії

Лише у Львові в центральній частині міста, яка майже постійно потопає у заторах, автотранспорт рухається повільніше, ніж пішоходи.   

12. Лише у Львові корків стає менше, коли ламаються світлофори

За спостереженнями наших читачів-автомобілістів – це факт. До прикладу, кажуть, що коли у Львові на перехресті Стрийська-Наукова не працює світлофор, зникає корок. А ось, коли на місце приїжджає регулювальник, корок з’являється знову.

13. Запаркуватися в центрі як суцільний квест

Львів’яни знають: якщо плануєш зустріч у центрі, то виїжджати туди потрібно як мінімум за годину, аби запаркуватися. А інколи, коли всі паркомісця зайняті, може взагалі й не пощастити.

Паркування у Львові
Фото: hotel-edem.lviv.ua

14. Завдяки велопробігам та марафонам, здоровішими стають усі

Коли у Львові перекривають пів міста в зв'язку з проведенням марафонів та велопробігів, наші автомобілісти трішки нервуються, бо змушені теж ходити пішки. Хоча,  здоровий спосіб життя – це, звісно, добре. 

15. Львівські водії – культурні, виховані та доброзичливі

Якщо їх пропускають – практично завжди дякують аварійкою. Якщо потрібно перелаштуватися у іншу смугу – пропускають. А ще, нерідко водії зі всієї України помічають, що культура водіння у Львові справді на рівні Європи. 

А ви погоджуєтесь із цим?

 

ІА "Вголос": НОВИНИ