З початку повномасштабної війни українці створити десятки благодійних фондів та організацій, гуманітарних хабів, фандрейзингових платформ.

Тисячі волонтерів працюють задля єдиної мети - допомога Україні. Вони організовують гуманітарну допомогу для цивільних, збирають значні суми на потреби армії і навіть забезпечують її зброєю та військовою технікою.

За цей час українці довели своєю неймовірною волонтерською працею, що у світі немає нічого неможливого, якщо нація об'єднана.

Ми зібрали топ-7 авторитетних волонтерських організацій, які роблять помітний внесок у здобуття Україною перемоги.

Повернись живим

Повернись живим — один з найбільших фондів допомоги українським військовим. Він розпочав свою діяльність у 2014 році і має великий авторитет. Наші небайдужі співвітчизники за добу до вторгнення 23 лютого перерахували на рахунки організації 48 млн грн. З того часу масштаби допомоги зросли зе більше і станом на кінець липня Повернись живим відзвітували про 4 млрд грн. донатів від 866 тис. благодійників.

Фонд закуповує обладнання для військових: амуніцію, тепловізори, засоби захисту, квадрокоптери, авто. Також фонд закуповує і передає на фронт засоби розвідки та вогневої протидії. Байрактар TB2 з трьома ударними безпілотниками, 25 безпілотних комплексів Лелека-100 та 10 комплексів PD-2, які складаються, зокрема, з 20 безпілотників та наземних станцій до них були передані нашій армії.

Окрім того, інструктори фонду займаються підготовкою саперів, операторів безпілотників, артилеристів і снайперів, а також навчають українських військових домедичній допомозі й проведенню секретних місій.

Благодійний фонд Сергія Притули

Шоумен, ведучий та політик Сергій Притула допомагав українській армії як приватний волонтер і тільки в 2020 році оформив все офіційно. На його рахунку такі відомі проєкти як народний Байрактар та космічна розвідка. Наприкінці червня фонд Притули разом з блогером Ігорем Лаченковим за три дні зібрав 600 млн грн. на чотири турецькі безпілотники Байрактар. Але виробник врешті подарував їх Україні, тому гроші пішли у фінську компанію ICEYE, яка надасть Міноборони повний доступ до всіх можливостей одного зі своїх супутників на орбіті. Тепер наші війська зможуть отримувати знімки критичних ділянок із високою частотою.

Окрім відомих проєктів, завдяки внескам фонд забезпечує військових засобами зв’язку, оптичними пристроями, дронами та БПЛА, транспортом та засобами тактичної медицини. Також при фонді діє гуманітарний штаб, який допомагає цивільним на прифронтових територіях.

Razom for Ukraine

Експати в США створили фонд Razom for Ukraine ще за часів Революції Гідності. Він підтримує громадські проєкти всі ці роки. Але після 24 лютого українці в США почали працювати для забезпечення потреб військових і цивільних. Основна частина коштів фонду йде на пряму підтримку ЗСУ технічними пристроями — від рацій і ретрансляторів, до цивільних дронів та планшетів.

Також фонд Razom for Ukraine надає гранти для інших організацій та передав по регіонам України понад 200 тонн лікарняного приладдя та медикаментів.

UNITED 24

UNITED 24 — ініціатива президента Володимира Зеленського. Платформа працює задля «донатів одним кліком з будь-якої точки світу». Чимало благодійних організацій, міжнародних партнерів та небайдужих громадян донатять Україні. Зібрані пожертви розподіляють за напрямами: на підтримку ЗСУ, медичні й гуманітарні потреби цивільних, відновлення інфраструктури в регіонах. В організації добое працюють на впізнаваністю: для привернення уваги кожен з напрямів має свого амбасадора зі світовим ім'ям: так, наприклад, медичну допомогу Україні буде просувати відомий музичний гурт Imagine Dragons, а напрям відбудови країни візьме на себе Демна Гвасалія, креативний директор культового дому моди Balenciaga.

KSE Foundation

З початку повномасштабної війни Благодійний фонд Київської школи економіки шукав кошти для допомоги Україні серед своїх студентів і випускників. Згодом до фандрейзингу приєднався середній і великий бізнес. KSE Foundation закуповує бронежилети, каски, автівки, дрони, засоби зв’язку, аптечки та турнікети для українських військових. Наразі лідерами за кількістю донатів є внески США, Польща, Японія, Німеччина, Великобританія, Індія та Бразилія.

Крім того, фонд також активно долучився до проєктів з продуктової допомоги цивільним, з відбудови шкіл та медичної інфраструктури, з управління освітніми ініціативами.

КОЛО

Українські IT-шники заснували благодійний фонд оперативної допомоги ЗСУ КОЛО. Формат роботи фонду доволі нетиповий: команда складається з топ-менеджерів компаній-гігантів, на кшталт Kyivstar, Readdle, Grammarly, Tumblr, Parimatch, Reface, Vimeo, ЛУН, Wise, Планета Кіно та інших. Багато з них ніколи не займалися допомогою армії та логістикою, але за допомогою своїх професійних навичок за сім місяців їм вдалося акумулювати майже 146 млн грн на благодійних рахунках КОЛО. Наразі фонд зосереджує свою увагу на технічному обладнанні для ЗСУ: дронах, тепловізорах, раціях та бронежилетах.

Гуманітарний Хаб «Житомир»

Загалом від 24 лютого волонтери Гуманітарного Хабу «Житомир» вже передали понад 350 тонн гуманітарної допомоги на загальну суму більше 450 млн грн від українських та закордонних партнерів, яку було відправлено до найбільш постраждалих областей України.

За 7 місяців роботи волонтери під керівництвом засновників хабу Донатаса Піскуна, Олега Мажуго та Петра Романова передали десятки тонн продуктів та медикаментів цивільному населенню, тисячі тактичних аптечок, турнікетів, більше півтисячі приладів нічного бачення та мобільний шпиталь для військових, а також ліки та сучасне медобладнання для прифронтових лікарень.

Житомирський хаб співпрацює з найбільшими світовими благодійними фондами, а також тісно комунікує з МЗС, щоб системно та злагоджено передавати гуманітарну допомогу тим, хто найбільше цього потребує.

ІА "Вголос": НОВИНИ