Це не повноваження Президента – вирішувати, яку зарплату отримуватиме лікар.

Про це «Вголосу» розповів колишній медбрат Київської міської клінічної лікарні №1, який з командою українських лікарів-добровольців практикувався навесні в  охопленій коронавірусом Італії, Гліб Бітюков.

Зазначимо, нещодавно Президент Володимир Зеленський анонсував збільшення зарплат лікарям, медсестерам та молодшим медичним працівникам.

  • лікарям до 20-25 тис. грн.
  • медсестрам до 15 тис. грн.
  • молодшим медичним працівникам до 10-12 тис. грн.
«Він не може сказати, що завтра лікар отримуватиме більшу зарплату, бо немає такого механізму. Лікарні – це зараз комунальні неприбуткові підприємства, в яких свої власники та керівники і саме останні визначають, скільки буде отримувати персонал, а не Президент», - зазначив Бітюков.

За словами експерта, є багато складових і етапів для того, аби ця зарплата склалася. Зараз лікарні отримують гроші за надані послуги: у медзакладі пролікували пацієнта і Національна служба здоров’я перерахувала гроші за це. «Якщо у лікарні полікують 20 пацієнтів, це буде одна сума, якщо 100 – інша. Відповідно з тієї суми, яку їм перерахує Національна служба охорони здоров’я, вони і формують свій кошторис, зокрема скільки витрачати на зарплати. А для того, щоб кошторис змінився, треба на наступний рік поставити іншу вартість пакетів медичних послуг, за які платить Національна служба охорони здоров’я, – тоді лікарні нараховуватимуть більші суми і вони відповідно можуть витратити більше на зарплати медиків», - уточнив ексмедик.

«Тому ще раз: зарплати медиків в Україні не на 100% залежать від бажання Президента. Влада просто бачить, що лікарі звільняються через складну ситуацію, яка склалася у країні з коронавірусом та звільнення лікарів і хоче таким чином втримати медпрацівників на своїх робочих місцях», - резюмував він.

Більше читайте у статті: «Хто і скільки заплатить українським медикам».

ІА "Вголос": НОВИНИ