У Львові знову підняли ціни на проїзд у громадському транспорті. Тепер, замість звичних 7 гривень, мешканці міста будуть змушені платити на 3 гривні більше.  

Чи погоджуються львів'яни з такими нововведеннями, читайте у репортажі Вголосу.

О 9 ранку на зупинках мешканці міста уже чекають на транспорт. Подорожчання проїзду з 7 до 10 гривень влаштовує не всіх. Хтось, побачивши свіжу наліпку із новою вартістю проїзду, дивується й вирішує йти на роботу пішки. Є й такі, які змирившись з нововведеннями, все ж сідають у щойно прибулий транспорт.

Фото: Вголос

Якість транспорту не змінюється, а ціни — ростуть

Найбільше містян не влаштовує якість транспорту. Кажуть, що погано все: від технічного стану — до режиму роботи. А за що тоді такі ціни?
«Я вважаю, що таке подорожчання не дуже доцільне, тому що якість транспорту не змінюється, а ціни зростають», — каже хлопець, який щойно вийшов із автобусу.
На зупинці на свою маршрутку очікує пенсіонерка. Вона теж не задоволена рівнем транспорту у місті:
«Моя особиста точка зору про підвищення цін на транспорт одна: якщо б було покращення - розклад руху, якого дотримуються перевізники, збільшення годин роботи, а не до 9 вечора, коли нікуди неможливо потрапити... Мені, наприклад, потрібно поїхати в Київ о 23:16, а я о 22 вже не можу сісти в жоден транспорт, бо він або не працює, або їде в депо. Відповідно, це неправильна, недоцільна і нереальна ситуація з подорожчанням!».
Жінка також обурюється графіком роботи транспорту для пільговиків та пенсіонерів:
«Що за обмеження для пенсіонерів: з 11.00 до 16.00? А що, в 9 ранку пенсіонер не має права поїхати ні в банк, ні на базар, нічого іншого? Я розумію, що пенсіонери  — це після 70 чи після 80. Але я, наприклад, в свої 56 років, випадково, в зв'язку зі здоров'ям, стала інвалідом, то що, мені тепер життя потрібно радикально міняти і користуватися транспортом з 11.00 до 16.00? Теж дурниці!».

Хай подумають про бідних пенсіонерів!

А пенсіонерам й справді нелегко. Хоча, пільгове перевезення для них вже відновили, воно діє лише у певний час — з 11.00 і до 16.00 години. Те ж саме стосується й інших пільговиків. До того ж, мешканці скаржаться: не всі водії адекватно сприймають людей з посвідченнями.
"Тільки на 100 грн підняли пенсію, що це є, на 100 грн? 2200... Продукти дорожчають, а проїзд... а в якому ми транспорті їздимо, це є просто жахи. Водії хамовито ставляться до людей: заходиш, говориш, що в тебе посвідчення, а він на тебе дивиться, як ніби це я в нього з кишені забирала. Якщо мені держава дала пільги, значить я користуюся тим всім...", — каже Вголосу ще одна жінка поважного віку.
Вона вважає, що підвищення вартості до 10 гривень — це нереальна ціна, ніхто не думає про те, як пенсіонери мають їздити. А їм виживати зараз, каже жінка, дуже важко...
«Треба дивитися як люди живуть, тому що в нас є категорія бідних і багатих. При цьому, багатий не той, шо має більшу пенсію, а той - хто має ще якісь ліві доходи. А якщо пенсіонер на 2 200, то є дуже нереально. Хай подумають про бідних пенсіонерів, якому тяжко виживати в даний час.  Вони не живуть, вони виживають. Приходиш в магазин, бабця бідна копійки рахує, як би той хліб купти. А за проїзд — я взагалі вже мовчу».

Є люди, для яких навіть три гривні грають роль

Молода дівчина років 20-ти, яка теж очікує на свій транспорт, не сильно засмучена зростанням цін.  Однак тих, для кого це проблема — розуміє:
 «Я якось нейтрально до цього ставлюся, але є ж, допустимо, пенсіонери і люди, для яких навіть тих три гривні грають роль, це з якоїсь сторони — неправильно».
Такий він — ранок, коли львів'янам знову треба жити по-новому. Або по-старому, адже для мешканців міста це вже не вперше. Мине час і ми звикнемо до нових тарифів... допоки вони не зростуть ще.

Щоправда, було б краще, аби подорожчання хоч трохи виправдовували себе...

Відео з опитуванням львів'ян дивіться тут:

ІА "Вголос": НОВИНИ