Керівник Науково-ідеологічного центру ім. Д.Донцова Олег Баган пояснив, чому, на його думку, заяви Об’єднаної єврейської общини України щодо нібито антисемітизму Юрія Липи, Івана Липи та Андрія Мельника є неправдивими.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Це вже не перша заява Об’єднаної єврейської общини України на цю тему і вона знову перейнята деякою нелогічністю, сумбурністю, парадоксальністю. По-перше, чому тільки зараз єврейська община схвилювалася, адже в Україні і названих нею осіб, і подібних до них широко вшановують вже тридцять років і дотепер ми чомусь не чули ніяких гострих заяв з її боку?

По-друге, чомусь вибрано таких осіб з українського умовного патріотичного «пантеону»  –  Іван та Юрій Липи, Андрій Мельник,  –  які явно не брали участі в жодних антиєврейських діях, не відомо про їхні якісь антисемітські агресивні заяви чи твори. До слова, щойно вийшла друком солідна книга канадського, явно проєврейського, дослідника Мирослава Шкандрія «Євреї в українській літературі», то в ній немає ніякого  аналізу творів І. та Ю. Лип, які були літераторами, немає жодного випаду проти них. Це каже про те, що матеріали для звинувачень проти українців готує для Об’єднаної єврейської общини хтось явно некомпетентний, людина, цілком дезорієнтована в українській культурі й історії», - сказав Олег Баган.

«По-третє, ми поки що не чули, за якими принципами і критеріями євреї збираються вирізняти «запеклих антисемітів» в українській культурі й історії. Адже відомо, що дуже багато звинувачень проти українців (надзвичайно різних і надзвичайно нерозбірливих) висувалися в радянський період і майже всі вони виявилися фальшивими й абсурдними, бо радянські системи правосуддя і пропаганди були дуже брутальними і дуже брехливими. Велика кількість цих совєтських міфів перекочувала до нинішнього єврейського середовища в Україні, бо воно в більшості залишається російським за ментальністю і стереотипами. І теперішня заява це підтверджує. Тож проблема полягає не в українцях, а в євреях, які чомусь не хочуть виходити з дикунських, печерних пропагандистських стереотипів совєтчини. Нагадаю, що недавно був розвінчаний політичний звинувачувальний міф проти Івана Дем’янюка, папери проти нього, як виявилося, сфабрикувало російське КГБ. А що тут говорити про А. Мельника чи І.Липу?!

Усе це вельми дивує, бо в Україні насправді є кілька дуже чесних і дуже компетентних єврейських науковців і культурників (Йосиф Зісельс, Віталій Портніков, Віталій Нахманович, Леонід Фінберг та ін. ), але вони чомусь не виступають експертами в таких делікатних темах, як звинувачення в антисемітизмі. Чому? Це наше запитання до Об’єднаної єврейської общини. Натомість ми бачимо одну за другою безглузді заяви, позбавлені історичного ґрунту, правди, фактів, які лише компрометують євреїв в очах українців», - додав експерт.

«Наступний аспект: чому так активізувалася єврейська община? Гадаю, вона активізувалася тому, що до влади прийшов Володимир Зеленський, а він відкрито декларує себе євреєм і цю нагоду прагнуть використати, очевидно, недобрі люди, аби загострити українсько-єврейські стосунки, які якраз в останні десятиріччя стали вельми сприятливими і коректними. Тут включилося давнє правило євреїв, які діють в чужих країнах: постійно звинувачувати неєвреїв в якихось вигаданих антиєврейських діях, аби мати з цього певний політичний зиск. Така політика завжди приносила євреям великі дивіденди. Ця політика після 1945 р. отримала всесвітні впливи і потужності. Лише погляньмо, наприклад, на майже всі світові кінофестивалі: там постійно перемагають фільми, в яких суворо засуджується антисемітизм і виявляються різноманітні його причини і форми, деколи вельми надумані і перебільшені. У такий спосіб світові нав’язується думка, що всі винні перед євреями і мають сидіти тихо. Ось і в Україні Шевченківську премію щойно отримала авторка, яка відверто і віддавна «виїжджає» на темі антисемітизму. Все «нормально» в цій країні, значить, за логікою євреїв.

Окремо вартує сказати за дивізійника Михайла Мулика. По-перше, дивізію СС «Галичина» не задіювали, наскільки відомо з історичних документів, у антисемітських погромах. Але це було формування, відкрито зроблене профашистськими політиками (Д.Паліїв і люди з Фронту національної єдности). Про все це в Україні багато написано, але останньої крапки не поставлено. Певна частина громадськості й окремі політики, аби здобути собі імідж «радикальних патріотів», спеціально  експлуатують цю тему дивізії «Галичина». І цим вони наче й дають підстави звинувачувати єврейським організаціям: адже, якщо створені відкрито нацистами, то, значить, і робили щось для нацистів (логіка залізна!). Тому ця тема  –  ще на багато років. Офіційної позиції української влади щодо дивізії СС «Галичина» ніби й немає…

У всій цій справі прикро те, що в інформаційний простір вкидаються відверто провокаційні теми. Це наелектризовує суспільство, дезорієнтує його (адже більшість масових людей нічого грунтовного не читають, орієнтуються тільки за медійними повідомленнями!). А це, очевидно, зашкодить українсько-єврейським стосункам», - підсумував він.

Більше читайте тут: Герої чи злочинці: «Євреї відчули, що до влади прийшли люди, далекі від української ідентичності»

ІА "Вголос": НОВИНИ