Сьогодні, 3 грудня, у Міжнародний день людей з інвалідністю у церкві-музеї блаженного Климентія Шептицького презентували єдиний у Львові гідравлічний підйомник, з допомогою якого людина з інвалідністю зможе самостійно піднятись до храму.

Спільний українсько-польський проєкт, який передбачає створення для людей з інвалідністю туристичних маршрутів у Львові та Перемишлі, розпочався півтора роки тому. За словами Ярослава Грибальського,  консультанта проєкту та людини, яка сама пересувається на візку і багато років займається розв'язанням проблеми безбар’єрності Львова, за цей час вдалося провести  аудит місцевості й напрацювати дорожню карту для маломобільних громадян.

Вона включає в інклюзивний маршрут нашого міста історичний центр та район Підзамче і містить вісім сакральних споруд. Першою локацією  є церква-музей Бл.Климентія Шептицького, де сьогодні презентували єдиний у Львові гідравлічний підйомник, з допомогою якого, людина на візку зможе самостійно піднятись до храму.

Це добре, що є така можливість, коли хочеш, можеш самостійно під’їхати до храму, натиснути на кнопку підйомника і  піднятись до церкви. Наразі це такий єдиний ліфт,”– розповідає Ярослав Грибальський.

Водночас він зазначає, що багато церков Львова для людей з інвалідністю і досі залишаються закритими. Це стосується основних храмів різних конфесій.

Наталія Курило, жінка, яка пересувається на візку, скористувавшись гідравлічною платформою, ділиться враженнями, що вперше їй ніхто не допомагав підніматись сходами і не було страшно, що щось піде не так.

Кожен раз піднімання сходами –  це є виклик і ризик. Тому питання доступності, це по-перше питання безпеки, по-друге  це питання гідності. Людину з інвалідністю не варто сприймати тільки з погляду медицини і соціального захисту, але потрібно й з точки зору  духовної спадщини, активного відпочинку, туризму та будь-якої іншої сфери”, – каже Наталя Курило.

Довідка

 У 2009 році  Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити рівні можливості доступності  людям з особливими потребами,  ратифікувавши Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю. Відповідно до, статті 9, цього документу, інвалідність — це коли особа з будь-якими порушеннями, стикається з бар’єром, і той бар’єр заважає їй брати участь у житті нарівні з іншими.

ІА "Вголос": НОВИНИ