На склепінні центральної нави Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла завершилась 7-річна реставрація старовинних фресок авторства чеського художника Франциска Екштайна.

Про це «Вголос» повідомив настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла української архієпархії УГКЦ Тарас Михальчук.  

10 років з відновлення діяльності, 7 років реставрації

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла – унікальна львівська святиня, якій довелось пережити безліч випробувань часу. 

Спочатку, її будівля зазнала значної руйнації у першій половині ХХ століття: декілька разів у неї потрапляли артилерійські снаряди. Через це близько 20-ти років храм був практично без даху. 

Згодом, у 1970-х роках, Радянська влада й зовсім зачинила двері храму та використовувала його як склад книжок.

Діяльність святині вдалось відновити лише у 2011 році. Цю урочисту подію приурочили до 20-ї річниці створення Збройних сил України. Тоді ж храм і став Гарнізонним. 

Оскільки його будівля сильно постраждала, потреба у належній реставрації зі збереженням її автентичності була нагальна. Тож вже у 2012 році розпочалося дослідження склепіння храму. 

У липні 2015 року – розпочато перший етап реставрації старовинних барокових фресок центральної нави. Під час цього етапу було відреставровано понад 300 квадратних метрів склепіння. 

Другий етап стартував у 2018. Тоді реставратори розпочали відновлювати ще понад 1000 квадратних метрів склепіння. 

Загалом, над відновленням унікальних 300-х літніх фресок працювало 20 фахівців із України та Польщі упродовж семи років. 

А вже цьогоріч, Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла нарешті  завершує реставрацію стародавніх фресок та відзначає 10-річницю з моменту відновлення. 

Повернути унікальні фрески ХVIII століття

Фрески, реставрація яких завершилася сьогодні, – по-справжньому цінний скарб Гарнізонного храму. Вони були створені чеським художником Франциском Екштайном ще у 1740 році, утім протягом багатьох років зазнали значних пошкоджень.

«Нам вдалось відновити втрачені елементи фресок завдяки архівним світлинам у європейських бібліотеках, Також, команда реставраторів подорожувала Європою по усіх храмах, де свого часу працював Франциск Екштайн. Вони бачили його стиль і почерк і це дало змогу абсолютно професійно підійти до реставаційних робіт», -– розповідає настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла української архієпархії УГКЦ Тарас Михальчук.  

У сюжеті цих фресок – життя покровителів храму – святих апостолів Петра і Павла. Що ще у них цікавого? Вони виконані у техніці 3D. Її Франциску Екштайну вдалося використати ще у ХVIII столітті.

«У той час про Ектштейна говорили не лише як про того, хто розписує храми, але як і про архітектора. І ми це відчули, тому що впритул фрески виглядають дещо незвичними. Але, якщо ми подивимось знизу на висоту 26 метрів, ми все добре побачимо і зможемо прочитати їх сюжет. А це означає, що вже тоді був використаний так званий 3D формат, що справді унікально», – додає він. 

Реставрувати старовинні зображення вдалось завдяки фінансовій підтримці  Міністерства Культури Польщі та інституту Полоніки. Загалом, на роботи було витрачено понад 20 мільйонів гривень. 

«Відповідальний за реставрацію – доктор реставрації та викладач Краківської академії мистецтв Павло Болінський. Але, водночас, ми маємо вже сформовану школу українських реставраторів, які пліч-о-пліч щоденно міліметр за міліметром реставрували фрески 1740 року», – підкреслює отець. 

Демонтаж внутрішніх риштувань триватиме приблизно місяць. Настоятель храму зазначає: було б добре, аби до кінця листопада це було завершено, тож, ймовірно, роботи йтимуть і вночі. 

Повномасштабне урочисте відкриття відновлених фресок заплановане на 2 грудня 2021 року.  

Окрім цього, настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла львівської архієпархії УГКЦ Тарас Михальчук додає, що також на фінальному етапі перебуває й реставрація головного фасаду храму.

«Якщо погодні умови нам дозволять, можемо впевнено говорити, що до кінця року реставраційні роботи фасаду будуть теж завершені», – каже він. 

ІА "Вголос": НОВИНИ