У стінах Львівського національного університету ім. І. Франка невідомі активісти розклеїли листівки із зображенням викладачів вишу з Кафедри новітньої історії України, - Мар'яна Мудрого та Олени Аркуші, - які є авторами підручника з історії для школи, де Романа Шухевича прирівняли до колабораціоніста.

Текст листівки наступний: «ХТО Є ХТО. Роман Шухевич - Герой України. Мар'ян Мудрий та Олена Аркуш(а) - колаборанти (?). Ці викладачі істфаку ЛНУ у своєму підручнику »Історія: Україна і світ« (для 10 класу), виданому за державний кошт, називають Романа Шухевича німецьким колаборантом. Не дозволимо паплюжити полеглого за Україну! Текст підручника має бути виправлено! Слава нації!»

Для збільшення клікайте

Як писав «Вголос», Міністерство освіти та науки України рекомендувало підручник для 10-го класу “Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)”, який переконує учнів, що найяскравішими “проявами колабораціонізму” з нацистами були українські підрозділи “Нахтігаль” і “Роланд”, а також дивізія “Галичина”. Ілюструють це все портретом головного командира УПА Романа Шухевича.

 

Фото однієї із сторінок підручника

Фото однієї із сторінок підручника

Зазначимо, що у вівторок, 23 жовтня, о 11.00 у Малій сесійній залі Львівської обласної ради (вул. Винниченка, 16) відбудеться круглий стіл на тему «Новий підручник з історії для школи: обговорення проблемних питань».

Учасники заходу:
Андрій Гречило, доктор історичних наук, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України;
Андрій Козицький, кандидат історичних наук, Львівський національний університет ім. І. Франка;
Роман Грицьків, дослідник українсько-польських відносин ХХ ст.;
Мар'ян Мудрий, кандидат історичних наук, один з авторів підручника «Історія: Україна і світ», Львівський національний університет ім. І. Франка;
Микола Посівнич (Posivnych Mykola), кандидат історичних наук, Благодійний фонд «Літопис УПА»;
Михайло Романюк, кандидат історичних наук, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича.
Модератор заходу - Михайло Галущак, Науково-дослідний інститут українознавства.
 
З підручником можна ознайомитись за посиланням:
https://lib.imzo.gov.ua/handle/123456789/101?fbclid=IwAR1slHLFnIT2DyiAoRh5Zx2S1lAS-TD1p6LuZ6BT3GqNVHktZ9wEzn_XxbM

ІА "Вголос": НОВИНИ