До лікарень Львова з отруєнням чадним газом потрапили троє людей, двоє з них – діти.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

«5 грудня о 21:36 год. у квартирі на вул. Грекова (Шевченківський район) отруїлись чадним газом двоє дітей, віком 12 та 14 років. Їх доправили в лікарню святого Миколая. Медики обстежили діток та провели їм гіпербаричну оксигенацію. Від подальшої госпіталізації пацієнти відмовились», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у міськраді, також 5 грудня о 23:00 год. у квартирі на вул. Технічній, 8 (Галицький район) отруївся чадним газом 27-річний чоловік. Постраждалого доправили в обласну клінічну лікарню.

Обставини події з’ясовують.

Загалом від початку року по місту зафіксували 9 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 19 людей, з них 5 дітей.

Фахівці вкотре наголошують, що основною вимогою для уникнення біди є притік свіжого повітря у приміщення, де є прилади опалення – через вікно, двері та вентиляційний канал, який має бути постійно прочищений, і в якому має бути відповідна тяга, щоб відпрацьовані гази виходили в атмосферу. Там, де встановлені прилади з димовідводом продуктів згоряння в комин – тобто газові коти чи колонки тощо, то цей комин також має бути чистим. І в жодному разі в таких приміщеннях не може бути електричних вентиляторів. Якщо одне з цих правил недотримане, то у приміщенні починає утворюватися чадний газ і стається біда.

Ознаками отруєння є: запаморочення, головний біль, послаблення пам’яті, уваги, відчуття втоми і вповільнення реакції, відчуття тяжкості та пульсація в голові, потемніння та мерехтіння в очах, шум у вухах. Далі виникає почервоніння обличчя, пришвидшене серцебиття, дрижання, слабкість, нудота і блювання. При тяжких отруєннях додається м’язова слабість, дихання стає поверхневим, розширюються зіниці, наростаюча сонливість змінюється втратою свідомості.

Чадний газ легко проходить через бар’єр легень, потрапляючи в кров, де вступає в контакт з гемоглобіном. Кров втрачає здатність переносити кисень, а це пошкоджує мозок та інші органи. В результаті відбувається кисневе голодування організму, що призводить до летального наслідку.

Медики наголошують, у разі отруєння чадним газом необхідно відкрити вікна, за можливості, потерпілого слід винести на свіже повітря, звільнити від тугого одягу, що заважає диханню. Коли постраждалий без свідомості, потрібно піднести до носа вату чи тампон, змочений нашатирним спиртом. Якщо потерпілий притомний – дати велику кількість рідини та негайно викликати швидку медичну допомогу.

При зупинці дихання та кровообігу необхідно розпочати серцево-легеневу реанімацію (непрямий масаж серця, штучна вентиляція легень – «рот до рота» видихуваним повітрям), яку слід проводити до прибуття бригади екстреної медичної допомоги.

Як писав «Вголос», на Львівщині у січні від чадного газу постраждало понад 30 осіб. 




 

ІА "Вголос": НОВИНИ