Сьогодні, 10-го травня, у Львові розпочалася конференція «Угода мерів – Схід», яка об’єднала 300 українських міст та місточок у пошуках зменшення енерговитрат та застосування енергоефективних технологій насамперед у комунальній сфері.

Нині відомо, що саме міста використовують 80 відсотків енергії що виробляється. А багатоповерхівки, які стають все більше поверховими,  за споживання енергоресурсів можна порівняти із невеличкими заводиками.

Алгоритм для призупинення кліматичних змін начебто простий. Це використання альтернативних і нешкідливих способів добування енергії, застосування енергоощадних технологій у будівництві, транспортуванні енергоносіїв, їх ощадному використанні кожним мешканцем міста.

Заступник директора проекту «Угода мерів – Схід» Максим Верещак зазначив, що в Україні є успішні міста, що ефективно впроваджують сучасні технології, щоб зменшити енергетичне навантаження, а водночас і зменшити викиди шкідливих речовин, що впивають на клімат.

Наприклад, у Житомирі завдяки застосуванню технологій вдалося зменшити на 36 відсотків кількість шкідливих викидів у повітря.

Взірцевим є приклад Чорткова, де значну частину газу, що споживався, замінили біомасою.

Нардеп і голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк вже зараз говорить про те, що всі громади, які потерпіли від російського вторгнення мають вже складати програму комплексного відновлення. Йдеться про аналіз тих підприємств, які можуть відновити роботу, аналіз сировинної бази. Що є в регіоні. Важливо також проаналізувати демографічну ситуацію, як повернути людей, що виїхали, як створити нові робочі місця. Варто врахувати екологічний фактор, а також накопичення будівельного сміття, яке утворилося внаслідок руйнувань.

До речі, парламент вже ухвалив закон із управління відходами і зараз напрацьовується законодавство, що дозволить переробляти таке будівельне сміття для будівництва доріг. Таке сміття ні в якому разі не можна залишати в українських землях.

Ще один важливий аспект у відбудові України полягає у відмові від використання азбесту у будівництві. Європейські країни вже давно відмовилися від цього шкідливого шлаку. Це саме стосується 305 європейського регламенту, який Україна підписала і вже з 1-го січня 2023 року він би мав діяти (виробництво будівельних матеріалів за євро нормами), але війна відтермінувала поки що цю вимогу.

Як повернути українців додому

За останніми даними 8,2 млн. українців виїхали за кордон, рятуючись від війни. Ще 6 млн. осіб мігрують в Україні зі статусом внутрішньо переміщених осіб.

Для багатьох керівників українських міст після нашої перемоги чи не найбільшою проблемою буде зацікавити мешканців повертатися до своїх домівок. Якраз сьогодні, 10 травня, в Україні запрацювала програма компенсації за пошкоджене житло «єВідновлення».  Українці, чиї будинки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву до «Дії» та отримати кошти на ремонт. Послуга доступна, якщо житло підлягає відновленню та не було повністю відремонтовано.

Максимальна сума – 200000 грн. Кошти можна витратити на будівельні матеріали або послуги підрядників-учасників програми.

Як зазначила Олена Шуляк, вже з 22 травня українці зможуть претендувати на компенсацію за зруйноване житло. Але важливо, щоб житло потерпілих, які претендують на його відновлення, була занесена до реєстру речових прав.

ІА "Вголос": НОВИНИ