Вчора, 7-го лютого, у науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбулася презентація світлин розкопок, що проводилися на вулиці Богдана Хмельницького.

Кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Марія Войтович наголосила, що сучасні вулиці Львова за декілька століть час свого існування зазнали змін та реконструкцій, що, подекуди, негативно впливало на збереження автентичних культурних нашарувань під ними. Незважаючи на це вони й надалі залишаються перспективними для майбутніх досліджень науковців, що засвідчено під час рятівних археологічних робіт Львівської експедиції НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України на вул. Б. Хмельницького. 

Ця вулиця - важлива транспортна магістраль, що йде на північ від центру і до виїзду з міста. Окрім того, вона вважається однією з найстарших вулиці Львова - перші згадки датовані ще 13 століттям. На той час це було Жовківське передмістя, і вулиця називалась  Жовківська, а до того була відома як Волинська дорога, адже вона вела до Волині.

Під час досліджень у південній частині цієї вулиці зафіксовано залишки культурних нашарувань, які представлені матеріалами з ХІІ ст. по XIX ст. включно. Окрім цього тут виявлено та досліджено декілька нерухомих об’єктів, які мають значну історико-культурну цінність для історії міста. Серед яких керамічний водогін І пол. XV ст., декілька рівнів дерев’яної дороги XVI ст. та залишки дерев’яних водогонів XVIІ–ХІХ ст.

«Найскладніше було з дерев‘яною дорогою. Коли ми її виявили, то хотіли дізнатися її довжину. Проте дорога дуже швидко обірвалася, хоч це не був її кінець. За деякий час нам вдалося це зробити».

Окрім дерев‘яної дороги, було знайдено багато важливих знахідок. Частини взуття, підкови, мотузки, ножиці, посуд, вироби з жовтого золота, дерев‘яні гребінці та ножі, і навіть декілька монет, що датуються  XV -XVI століттям. 

«Здивувало нас те, що було дуже мало виробів з кераміки. Той ж самий посуд був переважно з металу», - розповіла Марія.

Також на вулиці Богдана Хмельницького розкопали знахідки, що датуються до нашої ери

До слова, розкопки свідчать, що ще за часів Залізної доби, приблизно 5 тисяч років тому, наш Львів вже заселяли люди.

Це було поселення яке жило на сучасній території від вулиці Лесі Українки до селища Муроване.

Інна Староста.

ІА "Вголос": НОВИНИ