Дванадцятеро хірургів зі США, спільно з нашими лікарями, впродовж двох тижнів у Клінічній лікарні швидкої допомоги Львова безкоштовно оперуватимуть дітей із вадами серця. За перших два дні програми, фахівці провели спеціальну діагностику та інтервенційні (без розрізів на шкірі) операційні втручання пацієнтів.

Очолює місію Вільям Новік,американський дитячий кардіохірург, медичний директор Міжнародного фонду «Серце дитини» (International Children’s Heart Foundation). Доктор Новік прооперував  більше 12 тисяч дітей. Вони з місією побували у 35 країнах світу.  У Львові вперше.

Як зазначає Олег Самчук, головний лікар клінічної лікарні швидкої допомоги на Львівщині операцій на серці потребують близько тисячі дітей. Щороку сто дітей народжується із вадами серця.

“Дитяча  кардіохірургія у нашій медичній установі запрацювала рік тому.  За цей час ми провели 50 оперативних втручань. Разом з американськими колегами зараз плануємо провести 25 операцій різної складності. Це будуть як відкриті операції, так і ендоваскулярні. Вік наших пацієнтів – від 3 місяців до 16 років. Оперуватимемо дітей зі всієї Украіни”, – зазначає Олег Самчук. 

Зі слів Вільяма Новіка , метою їх місії  є розвиток локальних програм з дитячої кардіохірургії. Адже ще рік тому батьки, діти яких потребували спеціалізованої кардіохірургічної допомоги, змушені були їхати до Києва. Це створювало певні труднощі і навіть небезпеку для життя, коли є критичні стани. 

“На відміну від дорослої кардіохірургії, дитяча є більш складною. Дитина може мати одночасно низку хвороб, які обтяжують серце. І важливо, щоб оперативні втручання( інколи їх може бути кілька в одного маленького пацієнта) проводились фахівцями одного медичного закладу”, – говорить доктор  Новік. 

У перший день було проведено спеціально діагностику пацієнтів, наступного – проведено інтервенційні (без розрізів на шкірі) операційні втручання. Як зазначив американський кардіохірург, окрім дітей, заплановано зробити операцію і дорослим з вродженими вадами серця. Це теж передбачено  програмою.

“Сьогодні плануємо дві операції. Для одного з пацієнтів – це вже повторне оперативне втручання. У дітей так буває, бо інколи неможливо все скоригувати одночасно. 

У другої дитини, якій надаватимемо допомогу,  діагностовано гіпертрофічну кардіоміопатію. 

Також плануємо провести діагностику пацієнтові, якому  Європейські клініки відмовили у наданні допомоги. Ми маємо надію, що такий шанс у цієї дитини з’явиться”, – розповідає Вільям Новік.

Найскладнішим випадком на сьогодні, кардіохірург вважає дитину, в якої працює лише одна камера серця. Оскільки пацієнта не прооперували вчасно в ранньому віці, зараз дитина може бути неоперабельною.

Пацієнтів до лікарні доставляють автівки швидкої, а також - вертоліт. Як писав “Вголос” напередодні з  міста Дубно, що на Рівненщині, медики з Львівського Обласного Центру Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф привезли гелікоптером МВС України 6-річну дівчинку Вікторію.У дитини вроджена вада серця. Операція запланована на сьогодні.

Це унікальна програма не тільки для Західної України і всієї країни. Організація, яка працює із 1993 року  має унікальний досвід і може допомогти дітям, які досі вважались неоперабельними. Завдяки цій програмі у них може бути шанс”, – зазначає Віталій Петров, дитячий кардіохірург Львівської  клінічної  лікарні швидкої медичної допомоги.

 Програма діятиме щонайменше два роки. Усі операції є безкоштовними. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ