За кошти міжнародної технічної допомоги у Львові розробляють інклюзивний туристичний маршрут. Він охопить 8 сакральних історичних об’єктів міста у межах охоронної зони світової спадщини ЮНЕСКО.


«Вголос» поспілкувався з головою ГО «Реабілітація осіб з інвалідністю» Ярославом  Грибальським, який, як консультант,  долучений до створення  інклюзивного маршруту. Пан Ярослав сам пересувається на візку і багато років займається розв'язання проблем доступності Львова для різних груп населення. 

За словами Ярослава  Грибальського,  коли кілька років тому, він  разом з  керівником проєкту, директором Львівської  асоціації розвитку туризму Андрієм Мацелюхом, розробляли  план маршруту, то окреслили три  основні складові.

“По-перше, обладнати  об'єкти, які були збудовані давно і зовсім не пристосовані для людей з інвалідністю так, щоб вони стали  доступними. І це є найбільшою проблемою.  По-друге, прокласти маршрут у якому  був би   логічний перехід від однієї сакральної  пам’ятки  до іншої , по-третє, щоб сам шлях маршруту  був  безпечним і доступним», - каже консультант проєкту.

Маршрут охоплює історичний центр Львова і Підзамче та включає вісім сакральних споруд:

  • Церква-музей Блаженного Климента Шептицького (вул. Кривоноса, 1);
  • Монастир сестер студиток/колишній Бенедиктинський монастир (вул. Вічева, 2);
  • Церква Божої Матері Неустанної Помочі (вул. Марії Сніжної, 2);
  • Церква Івана Хрестителя (пл. Старий Ринок, 3);
  • Церква Святого Миколая (вул. Хмельницького, 28);
  • Монастир Святого Онуфрія (вул. Замарстинівська, 36);
  • Церква Святої Параскеви П’ятниці (вул. Хмельницького, 77);
  • Храм Святого Мартина (вул. Жовківська, 8).
«Ми скеровуємо гостей від центру міста до його інших районів. Адже центр  Львова - це лише тридцять відсотків від тих цінностей, які могли би бути цікавими для туристів. І саме у  районі «Підзамче», яке, на сьогодні, маловідоме, є велика  кількість пам’яток древнього Львова »,-  зауважує  Ярослав  Грибальський.

І продовжує, що у процесі розробки проєкту  ініціатори провели  дослідження та визначили проблемні питання і  надали висновки та  пропозиції до Львівської міської ради.

«Всі зауваження  ми подали у  комітет доступності, щоб  кожна районна адміністрація міста  заклала в свій бюджет  видатки на благоустрій території, де пролягає маршрут», - додає Ярослав Грибальський

І зауважує, що якщо вдасться вдало розробити у Львові інклюзивні туристичні маршрути, то місто  матиме велику перспективу.

 «Гасло Львова яке ?- «Львів відкритий для світу», але, на мою думку, Львів зараз відкритий лише для вибраних цього світу”,- каже співрозмовник.

 І продовжує, що  маломобільних людей у світі є 70 %, з них - з інвалідністю лише 10, 40  відсотків – це люди пенсійного віку, і решту складають  вагітні жінки, родини з малими дітьми та особи, що травмувались.

 “Оце і є та група, яка не має доступу до певних місць і ми їм маємо забезпечити таку можливість", - резюмує Ярослав Грибальський.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ