22-й традиційний турнір пам’яті Ярослава Тягнибока традиційно відбувся у Львові. Цьогоріч у ньому взяли участь понад 300 учасників з чотирьох областей. Спортсмени мали змогу проявити себе у всіх видах спорту з легкої атлетики. Окрім учасників відвідала турнір і сім’я Ярослава Тягнибока.

Ярослав Тягнибок(1940-1984) - майстер спорту з легкої атлетики. За свою кар’єру він кілька разів став чемпіоном України з метання дисків та перемагав у численних турнірів.

Будучи кандидатом медичних наук, зумів створити власну методику лікування для реабілітації спортивних травм. Попри недовге життя, написав десятки наукових праць. Відтак, у 1980 році, отримав ступінь кандидата наукових наук.

За його видатні заслуги з ініціативи друзів Ярослава Тягнибока було прийняте рішення щороку, 20 лютого, у Львові проводити турнір пам’яті видатного спортсмена.

На фото - Ярослав Тягнибок

Змагання проводяться з 2000 року. Винятком стали лише 2014-2015 роки, коли відбувалася Революція гідності, а опісля почалася війна на сході України. Турнір є одними з наймасовіших, як для спортивного клубу так і для рівня обласних змагань.

13-річний Андрій - один із учасників змагань. Він бере участь зі стрибків у довжину. Хлопець розповідає, що сьогоднішній турнір для нього можливість як заявити про себе, так і і вшанувати пам’ять.

«Я довго готувався до сьогоднішнього турніру. Класно, коли є така можливість поборотися за призове місце та отримати призи. Тому ми з моїми-друзями спортсменами у цих змаганнях беремо участьх вже вдруге» - розповідає учасник.

 Сьогодні тут зібралися спортсмени одразу з чотирьох областей - Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, та Волинської. Самі змагання проходять у двох спорудах - стадіоні «СКА» та в Університеті фізичної справи.

«На сьогоднішній турнір було заявлено 352 учасники зі всіх видів легкої гімнастики. Це - біг у 60, 200, 800 метрів, стрибки у довжину та висоту. Ну і метання штовхання ядра.У цьому році приймають участь юнаки 2005 - 2008 року. Це одна категорія, вона нагороджується окремо. Далі учасники від 2004 і старші - це доросла категорія» розповідає суддя Руслан Павлусь.

 

Також організовували змагання і для наймолодших учасників 9-10-ти років - біг у 150 метрів. Цьогоріч, як і два попередні роки, турнір проводиться в умовах пандемії з дотриманням карантинних норм.

 «Останні два роки турнір відрізняється тим, що ми проводимо його в пандемічних умовах і ми, на щастя, змогли до цього пристосуватися. Ми навчилися розділяти групи дітей, та всі хто причетний до турніру є вакцинованими» - розповідає голова львівського осередку ФСТ «Колос» Лілія Білінська.

 

За її словами, завдяки тому, що турнір відбувається безпосередньо за допомоги родини Тягнибоків, це дає можливість дарувати переможцям гарні призи і заохочувати дітей до занять.

Однією з організаторів змагання є і Дарина Тягнибок - внучка Ярослава Тягнибока. Вона займається наповненням та дизайном подарунків. Всі вони спрямовані те, що бути корисними для спортсменів. Наприклад, переможці перших місць цьогоріч отримують спортивний рюкзак, який можна носити зі собою під час бігу. Він не заважатиме та не сковуватиме руки спортсмена. Окрім цього - брендові горнятка та солодощі.

«Також всі учасники переможних місць отримають екоторбинки. Для другого місця ми підготували диски ковзання, які можна використовувати для тренування домашнього чи в спортзалі, та ланч-бокси. Третє місце - це теж ланч-бокси та еспандери. Тобто, ми намагалися підібрати такі призи, які будуть корисні для спортсменів» - розповідає Дарина.

 

 

 Підтримують турнір і сини Ярослава Тягнибока - Андрій та Олег. Брати зазначають, що для них він є особливо цінним. Адже завдяки йому пам’ять про батька продовжує жити і донині.

«Для нас є великою честю, що вже 22-й рік поспіль проводиться такий турнір. Це дуже хороша ініціатива для юнаків, які лише починають свою кар’єру. Це також хороший шанс відірвати їх від гаджетів і занурити у світ спорту. Тому настільки є можливість, ми допомагаємо у цій справі. Про це свідчать, зокрема, і небанальні, а професійні подарунки, які ми підбираємо діткам» - розповідає Олег Тягнибок.

 

«Для нас є дуже важливо, що традиція легкої атлетики продовжується, і родина дуже поважає та дякує організатором цього  турніру. Тішить те, що цей турнір зміг стати традиційним, і до нього щороку долучаються організатори з різних областей» - підсумовує Андрій Тягнибок.

 

 

 

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ