Якщо взяти щоденник добрих справ 20 грудня і щотижня записувати в нього добрі справи, то до наступного дня Святого Миколая вже не треба буде згадувати що ж ти зробив хорошого і чому Миколай має принести тобі подарунки, а не різочку.

Так вважає співвласник бренду «Зробив тато» Іван Савицький.

Львівська майстерня «Зробив тато» спеціалізується на дерев’яних іграшках. Заснували її  Марко Савицький та Марічка Гром у 2012 році саме перед різдвяно-новорічними святами. Тоді, як згадує Іван, ринок в Україні був переповнений дешевими дитячими іграшками китайського виробництва. Іграшки були сумнівної якості, розмальовані ядучими фарбами. При цьому ядучими були не тільки кольори, але й самі фарби мали ядухо-задушливий запах.

Зробив тато
Робота над іграшкою

Тому було вирішено започаткувати родинний бізнес та створити іграшки, які будуть міцними, гарними та безпечними для дітей.

Щоправда, у 2015 році Іван змушений був на деякий час покинути сімейний бізнес, тому що його мобілізували до ЗСУ.

Тут складують ялинкові прикраси

Зробив тато
Тут складують ялинкові прикраси

Цікаво, що в ці дні майстерня дуже нагадує майстерню Святого Миколая: такі ж шухлядки з іграшками, такі ж столи, де сортують та пакують подарунки. Ось тільки гномів нема.

Зрештою, найбільше тут роботи саме перед зимовими святами – замовляють ялинкові іграшки, адвент-календарі, шопки та й просто дитячі іграшки. І все – дерева.

Зробив тато
Момент роботи над іграшкою

Іван Савицький стверджує, що кожну нову іграшку, перед тим як запустити її у виробництво, спочатку робив власними руками.

«Я не віддаю майстрові роботу, яку я сам не можу зробити. Зі всім механічним інструментом я вмію працювати. І якщо треба, то я стану і зроблю. І якщо майстер мені каже, що шліфування чотирьохсот іграшок займає чотири години, то я знаю, що це робиться за годину», - стверджує він.

Іван стверджує, що колись, вирізуючи чи випалюючи щось з дерева, просто відпочивав. Це був такий спосіб його релаксу. При цьому він називав цей процес – псуванням матеріалу.

Так, 15 років тому зробив своїм донечкам ляльковий будиночок. Наступного разу взяв до рук інструменти, коли почув як дружина ввечері на кухні вчить з дітьми дроби. Дівчаткам дроби не йшли, мама нервувалася. Тоді тато вирізав з дерева набір, за яким вивчати математику стало легше.

Зробив тато
Іграшки очікують коли їх запакують до подарункових торбинок

Є у цих іграшках ще одна таємниця: останній штрих повинні зробити батьки з дітьми разом. Всі іграшки – не розмальовані, однотонні, білі або натурального кольору дерева. І батьки з дітьми мають можливість взяти фарби та розмалювати шопку чи ялинкові прикраси в ті кольори, які їм захочеться.

«Ми, як батьки, не маємо часу вигадувати щось разом з дітьми. Ми оцінювали свою зайнятість та розвиток наших дітей. І створювали це все, опираючись на свій досвід», - каже Іван Савицький.

За його словами, філософія майстерні – це філософія Різдва: коли родина збирається разом, відкладає всі нагальні справи на потім та готується до Різдва разом.

«Навіть найбільші циніки на Різдво розм'якшуються», - переконаний він.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові вже затвердили місця де продаватимуть новорічні ялинки. А також 17 грудня відкриється різдвяний ярмарок та запалять вогні на головній ялинці Львова.

А у кінотеатрах можна буде переглянути дитячий мюзикл про Святого Миколая, який відзняли у Львові. 

ІА "Вголос": НОВИНИ