У суботу, 3 липня, у Львові вшанували пам'ять інтелігенції, яку розстріляли нацисти у липні 1941 року на Вулецьких пагорбах міста.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Як зазначається, представники академічної спільноти вшанували 80-ту річницю трагічних подій на Вулецьких пагорбах у Львові.

Ректори львівських та польських університетів, представники місцевої влади та польських культурних товариств поставили квіти до пам'ятника розстріляним ученим, після чого відбулася спільна молитва.

Завтра також запланована молитва і покладання квітів за участю представників польських культурних товариств та академічної спільноти Львова біля символічної могили на місці загибелі вчених.

Пам'ятник загиблим вченим, скульптора Олександра Сьліви (Краків) та архітекторів Олега Трофименка й Дмитра Сорокевича (Львів), був встановлений у 2011 році.

Пам’ятник – це своєрідна арка, що складається із 10 каменів, які символізують 10 Божих заповідей. П’ята заповідь – «Не убий!» – суттєво порушена, ніби збита. Це символізує те, що коли людина порушує заповідь Божу, є загроза зруйнувати цілісність світу. Монумент розташований на Вулецьких пагорбах у Парку студентів Національного університету «Львівська політехніка»

Довідка

У липні 1941 року нацисти розстріляли на Вулецьких пагорбах пів сотні вчених, які працювали у вищих навчальних закладах Львова, а також їхніх родичів.

Це було продовженням нацистської акції «Надзвичайного утихомирення» зі знищення польської інтелектуальної еліти, проведеної у квітні-червні 1940 року.

У ніч із 3 на 4 липня нацисти вдерлися у домівки й арештували 21 науковця, а також їхніх родичів та навіть слуг, які на момент арешту були вдома, – загалом 52 людини.

Жертвами стали в основному професори Медичного інституту та «Львівської політехніки», серед них – науковці світового рівня: філолог Тадеуш Бой-Желенський, медик Антоній Цєшинській, ректор «Львівської політехніки» Каспар Вайгель та інші.

Нагадаємо, у польському Перемишлі та на військовому кладовищі у Пікуличах урочисто вшанували пам'ять вояків УНР, які боролися за незалежність України та Польщі.

ІА "Вголос": НОВИНИ