Про це йдеться в повідомленні Мінекономіки.
«До чинників, які зіграли роль прискорення (інфляції), слід віднести сезонне подорожчання окремих груп товарів - молоко, яйця, овочі, фрукти», - йдеться в повідомленні.
Серед інших чинників, що стимулюють прискорення інфляції в лютому, Мінекономіки називає зростання цін на паливно-мастильні матеріали (на 5,1% в лютому), а також різке зростання цін на цукор на світовому ринку.
Мінекономіки не вважає, що відновлення помірного зростання грошової маси спричинить значний негативний вплив на інфляційну динаміку.
«В той же час можна очікувати, що відновлення помірного зростання грошової маси не формуватиме значного інфляційного навантаження, а, навпаки, сприятиме деякому зменшенню інфляції витрат, яка закладалася товаровиробниками в ціну товару як ризик можливого формування відстрочення платежу (кредиторсько-дебіторської заборгованості)», - йдеться в повідомленні.
Серед чинників, що стримували інфляцію в лютому, Мінекономіки називає: збільшення обсягу внутрішньої пропозиції сільгосппродукції, звуження попиту населення на товари, викликане згортанням споживчого кредитування, повернення фізособами вкладів у банківську систему і, як наслідок, відвернення ліквідності з споживчого ринку
В лютому інфляція склала 1,9%, з початку 2010 року (за січень-лютий) споживчі ціни зросли на 3,7%.
У 2009 році інфляція склала 12,3%, у 2008 році - 22,3%, в 2007 році - 16,6%.
ІА "Вголос": НОВИНИ