В Мексиці археологи наткнулися на скарбницю з понад 150 стародавніх ритуальних предметів в підземних печерах. Вони вважають, що ці предмети можуть дати важливі підказки про розквіт і занепад древньої цивілізації.

Про це інформує видання «УНН».

На знахідку команда археологів натрапила під час експедиції з пошуку священного колодязя біля стародавнього міста Майя. Чичен-Іца на півострові Юкатан в Мексиці. Новини оприлюднили під час прес-конференції в Мехіко науковці Національного інституту антропології та історії.

«Дослідник National Geographic Гільєрмо де Анда і його команда дослідників годинами повзали по вузьких проходах печерної системи, відомої як Баламку або Бог-Ягуар, перш ніж знайшли підношення, залишені стародавніми жителями міста, включаючи курильниці, вази, прикрашені тарілки. Навколо них утворилися сталагміти, що прекрасно збереглися» - передає видання.

Зазначимо, що знайдені 155 керамічних мангалів і курильниць мають схожість з Тлалок, богом дощу в центральній Мексиці. Майя мали також і власного бога дощу - Чаака та ймовірноТлалока перейняли від інших доіспанських культур.

Археолог Холлі Мойєс з Каліфорнійського університету повідомила: «Для древніх майя печери і сеноти вважалися проходами в підземний світ».

Додамо, що у Єгипті для туристів відкрили древню гробницю.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ