Про це повідомив прес-секретар заступника міністра юстиції Юрій Маслак в ефірі 112 Україна.

Про причини звільнення старого керівництва - були звільнені за порушення або за власним бажанням - Маслак не уточнив.

"Наразі я не можу сказати, керівництво звільнили, або воно пішло у відставку за власним бажанням, тому що вже пізня година і я не можу точно дізнатися всі деталі. Єдине, що можу підтвердити, що дійсно стане нове керівництво і вже завтра я зможу повідомити, чи було пов'язано саме з подіями, які мали місце 9 серпня у стінах київського ізолятора, або з тим, що керівництво СІЗО пішло у відставку за власним бажанням... Завтра буде новий керівник, прізвище цієї людини я знаю, він працював у системі", - сказав Маслак.

Керівництво СІЗО буде нести відповідальність відповідно до законодавства, якщо підтвердиться факт, що воно володіло інформацією про передачу заборонених предметів.

 

"Якщо відповідно до їх заяв буде інформація про те, що керівництво СІЗО володіло цією інформацією і також якось, можливо, допомагало - природно, що і керівництво СІЗО буде нести відповідальність. Звільнення або заява про відставку не звільняє особу від відповідальності", - уточнив Маслак.

Як повідомив народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук на своїй сторінці в Facebook, Мін'юст прийняв рішення про звільнення усього керівного складу Лук'янівського СІЗО після інциденту з бунтом екс-бійців батальйону Торнадо.

"Щойно мені повідомили, що в Мін'юсті прийнято рішення про звільнення усього керівного складу Лук'янівського СІЗО. Це пов'язано з подіями в Лук'янівці під час етапування в інші місця позбавлення волі в'язнів бійців спец роти Торнадо", - написав Мосійчук.

У той же час депутат зазначив, що, на його думку, "покарання повинні понести виключно ті працівники СІЗО, хто дійсно винен у порушенні режиму утримання ув'язнених".

Нагадаємо, 9 серпня працівники пенітенціарної служби разом з військовими прокурорами та спецназом СБУ Альфа прийшли з обшуками в камеру, де утримувалися торнадівці. Причиною стала інформація про те, що вони вимагають гроші від співкамерників. Однак колишні бійці роти Торнадо чинили опір, зокрема, застосували саморобні вибухові пакети. Від цього постраждав один із правоохоронців. Ще одного вони облили бензином і погрожували підпалити. Також у торнадівців були ножі і сокира.

У СІЗО довелося викликати підкріплення, бунт вдалося придушити. Троє торнадівців були вивезені з СІЗО в інші пенітенціарні установи, інших помістили в карцер. У Мін'юсті повідомили, що торнадівцям допомагали як мінімум двоє працівників Лук'янівського СІЗО. Їх пообіцяли звільнити.

Рота патрульної служби міліції особливого призначення Торнадо була створена восени 2014 року, в ній виявилися в тому числі колишні кримінальники. Спецпідрозділ відправили в Луганську область, але безпосередньої участі в бойових діях він не брав. У червні 2015 року Торнадо розформували через випадки мародерства.

Пізніше 12 колишніх торнадівців були засуджені - вісім на термін від восьми до 11 років і четверо на п'ять років умовно. Вони визнані винними у викраденні людей і машин, тортурах, задоволенні статевої пристрасті неприродним шляхом, незаконному проникненні в житло та інших злочинах. 11 з 12 засуджених торнадівців оскаржили свої вироки.

ІА "Вголос": НОВИНИ