Депутати Львівської обласної ради підтримали ініціативу 17 громадських молодіжних організацій Львівщини про заборону куріння електронних сигарет у громадських місцях. Відтак закликають парламент ухвалити законопроєкт №4358 щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну. 

За опитуваннями, які провела ГО «Молодь вільна від куріння», понад 30% українців віком 18-30 років палять. 37% віддають перевагу цигаркам , 8% – IQOS  та електронним сигаретам, 22% – курять кальян. 70% молодих людей вважає, що електронні сигарети є безпечним для здоров'я.

“За останні п’ять років в Україні “поширилась мода” на електронні сигарети. Відповідно, збільшилась кількість ресторанних закладів, які дозволяють куріння виробів електричного нагрівання таких як IQOS, та Glo”– каже координатор всеукраїнської акції «Молодь вільна від куріння» Олег Слабоспицький.

При цьому, він уточнив, що ще з 2012 року в Україні заборонено в громадських місцях куріння тютюнових виробів, електронних сигарет, кальяну.

Ресторани порушують законодавство

За словами Слабоспицького, під час перевірки активісти у центральній частині Львова виявили 120 ресторанів, які є порушниками закону. У 75% закладів зафіксовано випадки незаконного куріння кальянів, 90% ресторацій дозволяють курити ТВЕН (тютюнові вироби електричного нагрівання).

“Тютюнові кампанії маніпулюють поняттями: ”Якщо ви не курите сигарети, то закуріть щось інше, воно буде набагато приємніше і не є шкідливим”, - зазначає Олег Слабоспицький.

Також активіст каже, що  в  закладах громадського харчування дозволена робота промоутерів тютюнових виробів.

 “До тебе може підійти людина з сумкою, в якій вмонтована вітрина з сигаретами. Це ноу-хау закладів, які формально не дозволяють курити, але фактично стимулюють  продаж і рекламу тютюну, – продовжує Олег.

І додає, що за результатами останніх досліджень, тютюнові компанії досить успішно просувають електронні пристрої для куріння серед юного покоління. Так 7,4% опитаних українців, віком 14-17 років мали досвід використання пристроїв для нагрівання тютюну. Електронні сигарети вживав кожен п’ятий підліток.

Організація промоніторила навчальні заклади Львова. І з’ясувала, що три чверті  львівських школярів мають доступ в п’яти хвилинах від приміщення освітньої установи  до точки, де можна купити тютюнові вироби.

Яка реальна небезпека від кальянів та е-сигарет

Пульмологиня Центру легеневого здоров’я Вікторія Ярич каже, що захворювання легень, викликане вживанням  електронних сигарет уже навіть має назву – ЕVALI (E-cigarette or Vaping product use Associated Lung Injury).

Його симптоми нагадують респіраторну інфекцію: кашель, задишка, інколи розлади кишківника. Але перебіг є значно важчим і хвороба дуже швидко рецедивує.

“EVALI вважається діагнозом виключення, бо немає спеціального тесту або маркера для діагностики цього захворювання. При підозрі запитуємо пацієнта про куріння електронних сигарет або вейпінг ( Вейпінг – це процес використання електронної сигарети. Суть у тому, аби вдихати пару, яку продукує пристрій. - ред)” – пояснює пульмонологиня.

І додає, що кількість пацієнтів, які звертаються про допомогу із симптомами, схожими на “EVALI”, різко зростає

“Кальяни є більш небезпечні, ніж прийнято вважати. Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. Адже курець за сеанс кальяну вдихає 74.1 л диму, тоді як  під час куріння цигарки - лише 0,6 л.”, – зазначає лікарка.

Каже: навіть якщо курити безтютюновий кальян, уникнути шкоди для здоров’я не вдасться. Людині небезпечно вдихати будь-які продукти згоряння, навіть ароматизовані:

“Кальяни шкодять також пасивним курцям — людям, які його вдихають, перебуваючи в одному приміщенні. Адже вони дихають не лише тютюновим димом, а й продуктами згоряння”, - наголошує експертка.

Голова медичної комісії ЛМР Валерій Веремчук підсумовує: готовий ініціювати регуляторну ініціативу на місцевому рівні, навіть, якщо Верховна Рада не ухвалить відповідного рішення: “Я двома руками за, щоб ми були незалежні від шкідливих звичок, а були здорові і не хворіли”.

Нагадаємо, що 8 липня, депутати на сесії Львівської міської ради  вже подали звернення до Верховної Ради України щодо заборони використання в громадських місцях тютюнових виробів електричного нагрівання .

 

ІА "Вголос": НОВИНИ