У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що результатом рішення КСУ стане припинення кримінального переслідування усіх, щодо кого зараз тривають розслідування.

Про це повідомляється на сторінці САП.

Як зазначають у САП, за три роки і десять місяців, впродовж яких діяв закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, вдалося досягти таких результатів:

  • розпочали розслідування у 106 кримінальних провадженнях;
  • чотири з них передали до суду для розгляду по суті з обвинувальним актом; 37 закрили;
  • ще 65 справ залишаються у провадженні, у тому числі у двох уже повідомлено про підозру.
У САП наголошують, що результатом рішення КСУ стане припинення кримінального переслідування усіх цих осіб у визначеній процесуальним законом формі — закриття детективами НАБУ справ, у яких про підозру повідомлено ще не було; закриття прокурорами САП справ стосовно підозрюваних, справи щодо яких ще не передали до суду; зміна або ж відмова від обвинувачення у справах, які вже в суді.

«Особливо «очікуваною» ця новина стала для чотирьох справ (стосовно колишнього прокурора сил АТО, судді з Луганської області, міністра інфраструктури та голови Держаудитслужби), обвинувальні акти в яких передали до суду впродовж 2016-2019 років.

Неконституційність статті про незаконне збагачення тягне за собою недопустимість всіх доказів, зібраних під час розслідування передбаченого нею злочину — передусім результатів негласних слідчих (розшукових) дій.

Тому у трьох останніх справах прокурори САП змушені переглянути доказову базу та визначитися щодо можливості продовження доведення хоча б злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації), який є легким злочином і фактично не становить небезпеки для суб’єктів», — повідомляють у САП.

У повідомленні наголосили, що на відміну від тепер нечинної статті 368-2, що передбачала десять років позбавлення волі та конфіскацію майна, покарання за декларування недостовірної інформації не є таким суровим.

«Випереджаючи будь-які інсинуації — ситуація, коли внаслідок цієї «втрати» доказів незаконного збагачення банально не залишиться інструментів для доказування недостовірності декларування, є абсолютно ймовірною», — зазначають у САП.

Також наголошується, що доля четвертого кримінального провадження — стосовно колишнього прокурора сил АТО — зрозуміла вже зараз. Йому інкримінувалось лише незаконне збагачення, від обвинувачення у вчиненні якого прокурор САП має відмовитись уже на наступному судовому засіданні.

«На четвертому році діяльності САП цей випадок, на жаль, не єдиний приклад серйозної зміни правил кримінального переслідування у бік ускладнення виконання своїх функцій саме стороною обвинувачення, але перший, коли знівельовано результати уже проробленої роботи.

Наголошуємо: досягнення помітних результатів з протидії топ-корупції в Україні можливе лише за наявності доброї волі усіх уповноважених суб’єктів — прийняття Верховною Радою України якісних законів, здійснення детективами НАБУ якісного розслідування, якісного підтримання публічного обвинувачення прокурорами САП та винесення незалежними судами якісних рішень», — наголосили у САП.

Як писав “Вголос”, Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення чиновників.

Також було оприлюднено імена усіх нардепів, які вимагали скасувати статтю за незаконне збагачення.

Окрім цього повідомлялось, що скасування Конституційним судом статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення становить ризик для безвізового режиму між Україною й Європейським Союзом.

27 лютого КС оприлюднив рішення про скасування статті про незаконне збагачення.

У НАБУ розкритикували це рішення та повідомили, що усі справи про незаконне збагачення тепер доведеться закрити.

Журналісти також проаналізували декларації народних депутатів, які домоглися скасування відповідальності за незаконне збагачення. Виявилось, що у них є що приховувати.

Також “Вголос” повідомляв, що на парковці парламенту засвітився розкішний спорткар Lexus LC500h вартістю 2,5 млн дол. Його власником виявився заступник керуючого справами апарату Верховної Ради Едуард Денисов.

ІА "Вголос": НОВИНИ