У національний природний парк «Тузловські лимани», що в Одеській області, прилетіли качки рідкісної породи - білоокий нирок, які внесені до міжнародної Червоної книги.

Про це у Facebook повідомив відомий еколог, колишній директор заповідника Іван Русєв.

Зазначається, що через НПП «Тузловські лимани» йде інтенсивний проліт птахів з півдня. Серед них екологи зафіксували білоокого нирка.

Зграю цих птахів вони зафіксували в гирлі річки Алканія, що впадає в акваторію лиману Бурнас, який є складовою частиною національного природного парку.

«Всього їх, там, рідкісних качок, з білими, наче емалевими очима, з крихітною чорною точкою зіниці посередині, було 25 особин. Такі специфічні очі характерні для самців, у самок - сіро-карі очі », - зазначив Русєв.

За його словами, цих птахів рідко бачать протягом останніх десятиліть навіть фахівці - орнітологи.

Чисельність білоокого нирка стрімко скорочується, ареал фрагментується.

За словами еколога, основною загрозою для існування цього виду є втрата водно-болотних угідь. Наразі у кількох місцях його проживання відбувається скорочення ареалу.

Досить часто необережні білоокі нирки стають об'єктом полювання - винищення птахів веде до скорочення чисельності.

«Білоокий нирок належить до категорії глобально загрозливих видів, його включено до Червоної книги України, міжнародної Червоної книги, занесено до Додатку II Боннської Конвенції», - написав Русєв.

Білоокі нирки, в основному, рослиноїдні. Поїдають насіння і водні рослини, які збирають на поверхні водойми або на березі. Як і більшість інших качок, доповнюють свій раціон безхребетними, яких виловлюють посеред озера: комахами і їх личинками, ракоподібними та молюсками.

Додамо, що Черкаський зоопарк поповнився совою з Харківського звіринця.

ІА "Вголос": НОВИНИ