Відпрацьовані люмінесцентні лампи, термометри і батарейки потребують окремої утилізації як особливо небезпечні відходи. Упродовж жовтня мешканці Львівської МТГ (міської територіальної громади) можуть здати ці відходи у спеціальних пунктах зборах

Як повідомляють  у Львівській міській раді протягом жовтня у місті та передмісті працюватиме еко-бус та пункти прийому тари для небезпечних відходів.

Їх збираються на безоплатній основі в безпечній тарі, у кількості:

  • лампи до 10 шт.;
  • термометри до 5 шт.;
  • батарейки до 10 кг.

Деталі  та повний перелік точок з утилізації за посиланням: https://goo.gl/1aWMng

Вчені з різних країн підрахували: одна пальчикова батарейка, яка була викинута в лісовій або парковій зоні, здатна забруднити двадцять квадратних метрів ґрунту або 400 літрів води!  Але це далеко не всі наслідки. Окремо варто сказати і про те, що при спалюванні батарейки виділяють діоксин, що отруює повітря. Цей діоксин може переміщатися на кілометри.

Вчені називають ці предмети зброєю масового ураження. 

Ртуть, свинець, кадмій, літій, кислоти та лужні сполуки –  речовини,що виділяються зі вживаних батарейок і отруюють ґрунт, річки й підземні води. Зрештою, вони потрапляють до продуктів харчування, якщо їх викинути на звичайне звалище. Ця проблема давно відома науковцям. Щобільше, у Євросоюзі створена ціла система поводження з відпрацьованими батарейками. Втім, в Україні це питання навіть не врегульоване у законодавстві, стверджує група волонтерів громадського проєкту «Батарейки, здавайтеся!»

Шість років тому волонтери почали створювати всеукраїнську мережу збирання на переробку вживаних батарейок. Нині мережа нараховує півтори тисячі точок для приймання використаних елементів живлення, а самих старих батарейок організація зібрала понад 50 тонн. Чи не найбільший склад, у Києві, налічує 14 тонн таких відходів.

Зауважимо, в серпні 2021-го року під підлогою львівської школи № 35 виявили 40 грамів ртуті. 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ